Begyűrűzött a brexit a brit divatvilágba

Begyűrűzött a brexit a brit divatvilágba

Nem maradt semleges a brexitet övező vitában a brit divatvilág. A dizájnerek kollekciójukkal egyértelműen voksoltak az uniós tagság mellett.

A 2017-es tavasz-nyári londoni férfi kollekció bemutatóján a mérleg serpenyője a maradni vágyó dizájnerek oldalára billent. A tervezők hol finom utalásokkal, hol egészen nyílt véleménynyilvánítással tették le voksukat a bennmaradás mellett. A show egyértelműsítette: a brit divat világát leginkább a maradni vágyók uralják. Ezt támasztja alá a Brit Divattanács felmérése is. Eszerint az Egyesült Királyság divatcégeinek elsöprő többsége, 90 százalékuk választja az EU-t.

Christopher Raeburn dizájner a bennmaradás mellett kampányolt Fotó: londoncollections.co.uk

A divat mindig is reagált a társadalmi problémákra. Már a hetvenes években piacra dobtak olyan ruhadarabokat, amin a feliratok a tervező véleményét tükrözték. A nyolcvanas években Katharine Hamnett használta fel elsőként politikai célokra a kifutók világát. Ám nem kell ilyen messzire utazni az időben ahhoz, hogy demonstrációvá váljék egy divatbemutató. Legutóbb az egyik legnevesebb divatguru, Karl Lagerfeld rukkolt elő nem várt akcióval a Chanel divatház 2014-es kampányában. Modelljei táblákkal vonultak az utcára, hogy a nők és a férfiak közti egyenlőséget hangoztassák.

A briteket hónapok óta lázban tartó esemény, az EU-referendum, azonban nem hagyja hidegen a divattervezőket sem. Ismert, június 23-án népszavazáson dönt a szigetország arról, hogy búcsút vesz-e a közös térségtől avagy továbbra is az unió tagja marad.

A londoni divatbemutató nem bízta a véletlenre, hogy kinyilvánítsa a brit divatvilág brexit-ellenességét: a világhírű Wolfgang Tilmmans fotóművész uniópárti képei fogadták a szakma képviselőit.

A divatvilág üzenete egyértelmű volt, és ezt az új kollekció be is bizonyította. Charles Jeffrey, a divatszakmában arcfestéseiről ismert dizájner most sem adta alább. Új kollekciójának bemutatásakor arcát kék-pirosra festve vonult a kifutóra. Az angol tervező, ismertebb nevén Loverboy egyébként szabályosan nekiment azoknak, akik a brexitet támogatják. Bemutatója előtt Instagramon adott hangot vaskos véleményének.

Christopher Reaborn nem akar kilépni Fotó: londoncollections.co.uk

Christopher Raeburn dizájner is amellett kampányolt, hogy ne lépjenek ki a britek az EU-ból. A csillagászati elemekkel átszőtt kollekcióján ott virított az „IN” „maradni” felirat. Ám nemcsak extravagáns ruhadarabjain tűnt fel a bennmaradást támogató szócska, hanem a lezserebb, hétköznapi pólóin is.

Patrick Grant tervező is osztotta Raeburn nézetét, az E. Tautz divatház vezetője megjelenésével kampányolt a brexit ellen. A Hemnett védjegyévé vált, óriási fekete IN felirat jelezte fehér pólóján, hogy a bennmaradást pártolja.

Gordon Richardson, a Topman divatcég tervezési igazgatójának teljes kollekcióját a maradni vagy kilépni kérdése inspirálta. Richardson a brit történelmi szimbólumok modernizálásával vértezte fel strand összeállítását. Egyebek mellett a Tudorok híres vörös rózsáját helyezte el a zöld színű fürdőlepedő összeállításán.

A mértékadó Financial Times legutóbbi felmérése szerint a brexit-pártiak 48, a maradni vágyók 43 százaléknyian vannak jelenleg. A többiek bizonytalanok vagy nem akartak választ adni a lap kérdésére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »