Begyorsíthatják a kvótaellenes referendum kiírását

Begyorsíthatják a kvótaellenes referendum kiírását

Ellenzéki támogatással gyorsítanák meg a hétfői parlamenti ülésen a kormánypártok a kvótaellenes referendum kiírását. Ha nem lesz meg a többségük, kivételes eljárást fognak kérni. A szocialisták továbbra is hozzá akarják kötni a bérplafon és a földárverés elleni kérdéseket, de ehhez az MSZP-s aláírásokat még hitelesítenie kell a Nemzeti Választási Irodának.

Jogszabályellenesnek nevezte szombaton a Fidesz frakcióvezetője, hogy az MSZP, a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazási kezdeményezésükkel egy időben akar lépni az állami vezetők bérplafonjának, illetve az állami földárverések leállításának kérdésében. Kósa Lajos szerint a parlament mindaddig nem dönthet a referendumról, amíg kérdésenként a törvényileg előírt 100 ezer aláírást nem hitelesítette a Nemzeti Választási Iroda.

Már nem szakmai, hanem eljárásjogi vita zajlik a Fidesz és az MSZP között a népszavazási kérdésekben – közölte a szocialisták elnöke. Tóbiás József jelezte: hétfőn mutatják be a sajtónak is azt a kétszer 100 ezer aláírást, ami elég ahhoz, hogy az Országgyűlés döntése alapján, egy napon lehessen országos referendumot tartani a kvóta, a bérplafon és a földárverések ügyében. „A valóság az, hogy a Fidesz nem szeretné, ha a valódi Magyarország kérdései egyidejűleg jelennének meg az általa feltett, a saját hatalmát bebetonozó kérdésekről. Ezért holnap eljön az igazság pillanata. A Fidesz felelőssége, hogy van-e valódi népszavazás Magyarországon, vagy csak egy újabb cirkusznak leszünk az áldozatai” – fogalmazott az MSZP elnök-frakcióvezetője.

A pártelnök kitérő választ adott arra, hogy egyetért-e az Európai Bizottság azon javaslatával, miszerint az uniós tagállamok fejenként 250 ezer euróért, azaz 78 millió forintért tagadhatnák meg a migránsok befogadását. Nem úgy Szanyi Tibor uniós képviselő, aki Tóbiás riválisa lesz az MSZP közelgő tisztújításán.

A Jobbik az alaptörvényben tiltaná meg idegenek erőszakos betelepítését az országba. „Mi egyetlen dolgot javasoltunk: sokkal erősebb, sokkal izmosabb eszközként, egy olyan alaptörvény módosítást, ahol a Fidesz–KDNP népszavazási kérdésének a végéről levesszük a kérdőjelet, oda teszünk egy pontot, s az egészet beemeljük az alaptörvénybe” – mondta Z. Kárpát Dániel alelnök.

A KDNP-s Hollik István szerint a brüsszeli politikusok elszakadtak a valóságtól. Hasonló állásponton van a Miniszterelnökség államtitkára is. „A kötelező betelepítésről az EB még most sem tett le. Azt szeretnék elérni, hogy anélkül, hogy a magyar emberek erről szavaznának, anélkül, hogy a magyar emberek ezt elfogadnák, kötelező legyen bárkit is befogadni, és utána, amikor látják, hogy erre jogszabályi lehetőségük nincs, akkor egy olyan megoldással állnak elő, ami nem más, mint zsarolás, egy váltságdíj, ami szerintünk nemcsak jogi alapon megkérdőjelezhető, hanem erkölcsileg is megkérdőjelezhető akció” – nyilatkozta Csepreghy Nándor.

A Fidesz–KDNP a parlament hétfői ülésén kéri majd az ellenzéki pártok támogatását, hogy mielőbb ki lehessen írni a kvótáról szóló referendumot. Ha nem kap többséget a házszabálytól való eltérés, akkor kivételes eljárást kezdeményeznek majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »