Befolyással üzérkedett a korrupt volt nyomozó ügyész – legalább 64 milliót vágott zsebre

Befolyással üzérkedett a korrupt volt nyomozó ügyész – legalább 64 milliót vágott zsebre

Korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat egy, jelenleg ügyvédként tevékenykedő nő ellen, aki korábban több ügyészségen, köztük a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) dolgozott nyomozó ügyészként. Fő szakterülete volt a vesztegetés, a befolyással üzérkedés és a költségvetési csalás is.

Hírdetés

A vádirat szerint a 2011 és 2019 között a KNYF-en szolgálatot teljesítő vádlott 2016 márciusa és 2020 márciusa között – egy ügyvédjelölt közreműködésével – korrupciós kapcsolatba került két vállalkozóval, akiknek a kérésére a rendelkezésére álló hatósági informatikai rendszerekből, haszonszerzés céljából, jogellenesen lekérdezéseket hajtott végre, így büntetőeljárásokkal kapcsolatos adatokat szerzett meg. Ezt követően pedig arra hivatkozott – valótlanul -, hogy hivatalos személyeket veszteget meg és ügyészségi vezetőknél, illetve ügyészeknél érvényesíti befolyását.

Dr. Szabó P. Eszter a lekérdezések jogellenességét olyan módon leplezte, hogy rendszerbe történő belépéskor a Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő és társai elleni nyomozás ügyszámát tüntette fel, amelyben ügyészként ő is részt vett. A vádlott a korrupció révén legalább 64 millió forintot tett zsebre. Mindezek miatt az ügyészség a vádlottra – beismerés esetére – 8 év szabadságvesztésre, 9 millió forint pénzbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltást indítványozott. Emellett – a beismeréstől függetlenül – azt kérték a bíróságtól, hogy dr. Szabó P. Esztert véglegesen tiltsák el a jogászi végzettséghez kötött foglalkozástól, illetve indítványt tettek az átvett kenőpénznek vagyonelkobzásra is.

A vádirat szerint dr. Szabó P. Eszter többek között Ibolya Tiborra, a Fővárosi Főügyészség 2022-ig hivatalban volt vezetőjére, illetve a KNYF élén álló Fürcht Pál Zsoltra hivatkozott az őt korrumpáló vállalkozóknak, mint akik ráhatással bírnak a folyamatban lévő büntetőügyekre.

Az asszony korábban kiemelt gazdasági bűnügyekben eljáró nyomozó ügyész volt, és azért került az ügyészség látókörébe, mert egy eljárás alatt álló ügyvéd – nyomozati alku kötése miatt – terhelő vallomást tett rá. Az ügyvédet egyébként befolyással üzérkedéssel vádolták.

Az ügyészség az I. rendű vádlottat, dr. Szabó P. Esztert előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, vesztegetést állítva, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés, személyes adattal visszaélés bűntettével, magánokirattal visszaélés vétségével és hivatali visszaélés bűntettével vádolja.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »