Befogadta az EP a Tamás Ilonka-ügyben benyújtott petíciót

Befogadta az EP a Tamás Ilonka-ügyben benyújtott petíciót

Befogadta az Európai Parlament a Tamás Ilonka-ügyben benyújtott petíciót, és megkezdték annak kivizsgálását – közölte Lomnici Zoltán, a felvidéki jogfosztottak érdekeit nemzetközi fórumokon képviselő Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Elmondta, hogy több mint egy éve nyújtották be a panaszt „Tamás Ilonka és jogfosztott társai ügyében”, amelyet most befogadott az EP „Petíciós Bizottsága” A 104 éves Tamás Ilonka örömmel fogadta a hírt, de megjegyezte, hogy nem érti, miért kellett ennyi időt várni a befogadásra, hiszen teljesen egyértelmű jogsértéseket tár fel a petíció – tette hozzá.
Nigel Farage brit európai parlamenti képviselő érkezik az ülésterembe az Európai Parlamentnek a brit EU-tagság megszűnéséről tartott plenáris ülésére Strasbourgban 2016. július 5-én. Farage előző nap bejelentette, hogy távozik az Európai Uniót ellenző legnagyobb brit párt, az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának (UKIP) éléről. Nagy-Britannia június 23-án népszavazás útján lemondott EU-tagságáról. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Korábbi felvétel az EP-ről. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Az EMT elnöke elmondta, Tamás Ilonka hat évvel ezelőtt fordult hozzá, hiszen „minden jogától megfosztották”: törölték a lakcímnyilvántartásból, megvonták a választójogát és érvénytelenítették a személyi igazolványát.

Közölte, a petíciós bizottság határozott arról, hogy előzetes vizsgálatra kéri fel az Európai Bizottságot és kérik a szlovák hatóságok álláspontját.

Szerinte úgy tűnik, hogy most érdemi vizsgálat indul az ügyben.

Felidézte, a sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény alapján – amelynek jelenlegi formáját 2010 júniusában fogadták el – már ezren veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően.

hirado.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »