Befogadási szertartás volt a kelet-erdélyi Oroszhegyen

Befogadási szertartás volt a kelet-erdélyi Oroszhegyen

Márton Ottó, a gyulafehérvári főegyházmegye harmadéves papnövendéke társainál hónapokkal később, augusztus 1-jén ölthette csak magára a reverendát, mivel az elmúlt tanévben Rómában folytatott teológiai tanulmányokat. A különleges alkalomra szülőfalujában, a Hargita megyei Oroszhegyen került sor.

A pasztorális teológiai oktatásban részt vevők életében számos mérföldkő létezik. Ezek egyike, amikor harmadévben a Gyulafehérvári Főegyházmegye reverendát ad ajándékba a növendékeknek, amelyet a székesegyházban öltenek magukra ünnepélyes keretek között, főpásztoruk jelenlétében. Ez az admissio vagy a befogadás szertartása, és ezt szokták népnyelven beöltözésnek nevezni.

Ekkor nyilvánítják ki a szeminaristák főpásztoruk előtt abbéli szándékukat, hogy a papságra készülésük szándéka komoly, szeretnék Krisztus és az Egyházat hűségesen szolgálni. A reverenda felöltése, illetve a jog, hogy ettől a pillanattól a papságra készülő fiatal viselheti e megkülönböztető öltözéket, nem pusztán szimbolikus. Ezzel a viseletbeli változással is jelzi a világ felé azt, ami főpásztorának már kifejezett: hivatása erősödik, elhatározása a papi életre egyre szilárdul.

Hírdetés

A főegyházmegyében legutóbb tavaly október 25-én került sor admissióra. Azonban e jelentős eseményen nem lehetett jelen Márton Ottó, aki e tanulmányi évét Rómában töltötte, ezért az ő befogadási szertartására érseki engedéllyel szülőfalujában, Oroszhegyen került sor augusztus elsején. Az admissio szertartását a helybéli plébános, Opra István végezte.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »