Befellegzett az illegális épületeknek. Le fog kelleni bontani őket

Befellegzett az illegális épületeknek. Le fog kelleni bontani őket

Ha az építtető nem tünteti el saját költségére az ún. fekete építményt, automatikusan zálogjog kerül a telekre, vagy az illető egyéb vagyonára

 

2024 április 1-től szigorodik a törvény az ún. fekete építményekkel kapcsolatban. Az építkezési törvény módosítása után már nem lesz lehetőség utólag legalizálni az engedély nélkül emelt épületeket, építményeket. Nemcsak hogy nem lehet lesz bevezetni az ilyen épületbe a gázt, vizet, áramot, hanem az ingatlan tulajdonosának saját pénzéből fog kelleni eltüntetnie azt, amit felépített.

 

Amennyiben az illető nem reagál a felszólításra és nem dózerolja el saját pénzből az illegális építményt, automatikusan zálogjok kerül az épület alatti telekre, vagy az illető egyéb ingó és ingatlan vagyonára. Így majd kétszer is meggondolja az adott illető, hogy megéri-e neki engedély nélkül építkeznie, ha “elveszítheti az alatta levő telket, amit már soha nem fog tudni legalizálni,” – nyilatkozta Štefan Holý (Sme rodina jelöltje) miniszterelnök-helyettes.

Hírdetés

Az erről szóló jogszabályt már aláírta az államfő.

Más a helyzet a korábbi időszakból itt maradt fekete építményekkel. Az állam ezeket szeretné legalizálni, hogy bekerülhessenek az ingatlanjegyzékbe és felügyelet alatt legyenek. Elődeinknek korábban nem sok fejfájást okozott a hiányzó építkezési engedély.

„Sok útszakasz, vasúti pálya, egyéb infrastrukturális épület áll feketén, rendezetlen telkeken. Ha ezeket is ledőzerolnák, könnyen eljutnánk oda, hogy nem lenne min közlekednünk“

– tette hozzá Holý.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »