Befektetésekkel vetnének véget a migránshullámnak

Befektetésekkel vetnének véget a migránshullámnak

Több mint 60 milliárd euró értékű fejlesztési programot tervez az Európai Bizottság Észak-Afrikában, magánbefektetők segítségével. Az Afrikából induló migránshullámnak vetnének véget ezzel. A már itt lévő gazdasági bevándorlók kitoloncolásáról is döntenének őszig. A kritikusok szerint az EU az elhibázott török megállapodást ismételné meg.

Kétoldalú megállapodásokat kötne az Európai Bizottság az afrikai országokkal, hogy kevesebb migráns induljon a Földközi-tengeren keresztül. Az EU külügyi főképviselője az Európai Parlament plenáris ülésén ismertette a javaslatot. „Paradigmaváltást kell végrehajtanunk, eddig arról volt szó, hogy európai migrációs válságról beszélünk, de ez nem csak Európát érinti már, hanem ez Afrikán, Ázsián belüli népvándorlás lett” – fogalmazott Federica Mogherini.

A bizottság a gazdasági bevándorlókat visszaküldené a hazájukba. Afrika szegény országaiban az EU pénzzel támogatná a munkahelyteremtést, hogy az emberek ne induljanak el újra. Magánbefektetőkkel közösen 62 milliárd eurót is elkölthetnének Afrikában, de konkrét pénzügyi tervet csak őszre ígérnek. „A tervezett pénzügyi programok valóban segítséget jelentenének az afrikai országoknak, de emellett polgárjogi, politikai, kulturális változásokat és gazdasági partnerséget is el kell indítanunk az afrikai országokkal, különben a migráció újraindul” – vélekedett Giovanni Pittella, szocialista európai parlamenti képviselő.

Kritikusok szerint az új terv a sikertelen EU-török megállapodás folytatása lenne, aminek csak annyi lett az eredménye, hogy a menekültek az európainál sokkal rosszabb körülmények között élnek törökországi táborokban. Ráadásul a törökök újra útnak indítják a migránsokat Európa felé, ha nem kapnak vízummentességet. „A segélyek, amikről Önök beszélnek, egy diktátum. Azt üzenik az érintett országoknak, hogy vagy ott tartjátok a migránsokat a táborokban, vagy pedig nem kaptok pénzt. Ez ugyanolyan szégyenteljes megállapodás, mint amit Törökországgal kötöttünk” – fejtette ki Barbara Spinelli, az Európai Baloldal európai parlamenti képviselője.

A parlamenti vitában egy brit képviselőtől az is elhangzott: brit kilépési népszavazás is azért lett lehetséges, mert az EU képtelen volt a migrációval mit kezdeni és az a szervezet működésképtelenségét mutatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »