Befejezték a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését

Befejezte a levélben érkezett szavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését péntek este a Nemzeti Választási Iroda (NVI) – derül ki a www.valasztas.hu adataiból. A levélben szavazásra jogosultak 69,74 százaléka élt választójogával.

Hírdetés

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhattak, az NVI 456 129 választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe. Az NVI-hez 318 153 levélszavazat érkezett vissza: 36 784 közvetlenül az NVI-hez postán, 279 797-et adtak le külképviseleteken és 1572-t a magyarországi országgyűlési egyéni választókerületek székhelye szerinti választási irodákban a szavazás napján.
   
Az NVI péntek estére valamennyi beérkezett levélszavazási iratot felbontotta és ellenőrizte a válaszborítékban lévő, a választópolgárt azonosító nyilatkozatot.
   
Érvényes azonosító nyilatkozatot az ellenőrzött levélszavazatok közül 268 766-ban találtak, 49 317-ben pedig az vagy érvénytelen volt, vagy hiányzott a borítékból.
   
Az NVI feladata az is, hogy az érvényes azonosító nyilatkozatok melletti kis, a szavazatot tartalmazó borítékokat is felbontsa és megszámlálja az azokban lévő voksokat. A feldolgozottság jelenlegi állása alapján az érvényes szavazási iratokban lévő országgyűlési szavazólapok száma 193 914, ebből 193 139 érvényes.
   
A tervek szerint az NVI még szombaton összeszámolja az összes, levélben leadott szavazatot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »