Befejeződtek a Csíkszéki Gazdanapok

Befejeződtek a Csíkszéki Gazdanapok

Az első alkalommal megszervezett Csíkszéki Gazdanapok záróünnepségét Csíkszentsimonban tartották a Szent László Gyermekvédelmi Központban szeptember 24-én, szombaton. A rendezvény közös imával és himnusszal kezdődött, ezt követően elmondta köszöntő beszédét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke, Tánczos Barna szenátor, Kozma István polgármester, Nagy István parlamenti államtitkár, valamint Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről. A nap további részében bírálták a szarvasmarhákat és a sajtókat, lovakat vonultattak fel, rönkhúzó versenyt tartottak, illetve fellépett a Heveder, a Role együttes, a Csíkszentsimoni Néptáncegyüttes és a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar.

A közös imát Ervin atya vezette, prédikációját a Magyarok Kenyere Programban megsütött házikenyerek köré építette, hangsúlyozta a kenyér a természet csodája, embernek kalácsa és Istennek palástja. Mondta, a kenyér legalább tízezer búzamag összeolvadásából keletkezik, ehhez hasonlóan kellene összefogjanak a magyar emberek is, mert manapság az ellenkezője tapasztalható, pedig csak összetartással lesz sikerünk.

Borboly Csaba többek között azt emelte ki, hogy ezen a három napon, amíg tartottak a gazdanapok számos kézfogás történt, nekünk székelyeknek bíznunk kell egymásban, abban hogy amire kezet rázunk az úgy is lesz. Összefogásra van szükség nem csak a politikában, de a mezőgazdaságban is, és ha ez magvalósul a résztvevő gazdák között, akkor ez a rendezvény nem volt hiábavaló.

A programok mellett a látogatók megtekinthették az állatkiállítást, helyi kézművesektől vásárolhattak egyedi darabokat. A gyermekeknek külön sarkot alakítottak ki, ahol játszhattak, olvashattak és rajzolhattak. Az érdeklődők betekinthettek a tanácsadó sátorba is, ahol mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatokat lebonyolító intézmények és szervezetek tagjai biztosítottak ingyenes tanácsadást. Az arra járók leginkább a képzési lehetőségekről érdeklődtek.

Közlemény


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »