Befejeződött a kampány Németországban. Vasárnap új kormányt és kancellárt választanak

Befejeződött a kampány Németországban. Vasárnap új kormányt és kancellárt választanak

Pénteken a német pártok befejezték országos kampányolásukat, mostantól minden figyelem a vasárnapi parlamenti választásokra összpontosul.

Olaf Scholz (SPD), a szociáldemokraták kancellárjelöltje választói előtt Kölnben kijelentette, hogy a közvélemény által elvárt valódi változáshoz kormányváltásra van szükség.

Ellenfelét, a konzervatív uniós Armin Laschetet (CDU/CSU) ma ismét megtámogatta a leköszönő kancellár, Angela Merkel, aki 16 év után távozik a politikából.

És bár Scholz jelenleg Merkel miniszterelnök-helyettese, elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a választások után is folytatódna a nagykoalíció.

Scholz, aki az utolsó felmérések alapján kis előnnyel vezet, kampányzáróján kijelentette, hogy a Zöldek segíthetnek az SPD-nek elérni a klímacélokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Zöldek, akiket kedves barátainak nevezett, csak nehézkesen építgetik a szélerőműveket, melyekből tavaly egész Németországban összesen csak tizenkettő épült.

Hírdetés

A leköszönő Merkel ma Münchenben Laschet, és Markus Söder bajor miniszterelnök mellett (aki a Keresztény-szociális uniót, a CSU-t vezeti), arra szólította fel a bizonytalan választókat, hogy szavazzanak a konzervatív unióra.

„Használják ki az utolsó órákat a győzelmünk érdekében,“ szólt Merkel a választókhoz, hozzátéve, hogy „nem mindegy, ki kormányoz.“

Söder a kampányrendezvényen kijelentette, hogy a CDU/CSU az SPD-vel szemben előnyben van, mert érzi a szelet a vitorlájában. Így értékelte az utolsó felméréseket, melyek azt mutatják, hogy csökken a különbség a szociáldemokraták és az őket üldöző konzervatívok között.

„Igen, szoros a verseny, nagyon kevésen fog múlni barátaim, de vasárnap este megfordítjuk és mi leszünk Németország győztesei,“

mondta Söder.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »