Befejeződött a borsi Rákóczi-várkastély teljes körű felújítása

Befejeződött a borsi Rákóczi-várkastély teljes körű felújítása

A nagyrészt magyar kormányzati támogatással megvalósult beruházás eredményeként régi fényében ragyog a reneszánsz építészet gyöngyszemének számító épületegyüttes Borsiban.

A Nagyságos Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc szülőháza a kulturális turizmus újabb központja lehet Kelet-Szlovákiában.

A munkálatokról és a tervezett átadásról Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója nyilatkozik.

Bár sok szempontból bonyolultabbá tette, a járványhelyzet alapvetően nem akadályozta a munkát: a Népi Építészeti Program iránt rohamosan nőtt az érdeklődés, megtartották az első népi építészeti konferenciát, szinte minden határon túli helyszínen az eredeti ütemezés szerint folytatódtak a Rómer Flóris-terv és az Árpád-ház-program felújításai, és a nagyrészt online térbe helyezett, szokásos őszi Teleki-konferencia is nagy érdeklődés mellett zajlott.

„Ez az év a nagy átadások éve lesz – feleli Dr. Diószegi László, amikor arra kérjük, vegyük számba az alapítvány idei terveit. – Mindenekelőtt ott van a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektje, a Felvidéken, a magyar határtól alig öt kilométerre lévő borsi Rákóczi-várkastély – II. Rákóczi Ferenc szülőháza –, amelynek teljes körű felújításán 2018 óta dolgozunk. A beruházás építészeti része nagyrészt elkészült, a magyar reneszánsz építészet ritka és különösen értékes darabja újjászületve várja a látogatókat.”

Bár kézenfekvő lenne, hogy a túlnyomó részben a magyar, kisebb részben a szlovák kormány támogatásával megújult várkastélyt március 27-én, a fejedelem születésnapján adják át, Dr. Diószegi László azt mondja, várnak az ünnepélyes eseménnyel.

Hírdetés

Addig is, míg erre lehetőség lesz, a várkastélyban tavasszal már elindul egyfajta „próbaüzem”: ki kell alakítani a szálloda és az étterem működését, a szállásfoglalást, jegyvásárlást kiszolgálni képes informatikai rendszert, szolgáltató honlappá kell alakítani az eddig a felújítás híreiről beszámoló honlapot. Egyáltalán: meg kell tölteni élettel a szép, felújított épületet, hogy amint megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, minden olajozottan működjön.

„Nagyon fontos, hogy az új komplexum működése ugyanolyan magas színvonalú legyen, mint maga a felújítás és a majdani kiállítás – mondja Dr. Diószegi László. – Már 2020 ősze óta folytatjuk az állásinterjúkat: nagy örömünkre rengeteg helyi, borsi ember is jelentkezett a különböző pozíciókra. Mostanra ki is alakult az a 29 fős alkalmazotti gárda, akikkel belevághatunk az üzemeltetésbe. Felvettük a kapcsolatot a sátoraljaújhelyi önkormányzattal a turizmusfejlesztési együttműködés kérdéseiben, és tárgyalunk a sárospataki Rákóczi Múzeummal, valamint a bodrogszerdahelyi Vécsey Borházzal is.”

„Ilyen attrakciók a környéken sehol sem találhatóak, így joggal bízhatunk abban, hogy ezek jelentős számú látogatót csábítanak majd a kastélyba” – mondja az igazgató, aki hozzáteszi: készül a kastélyban majdan helyet kapó körpanorámás vetítés is.

Ez a környék Rákóczi-vonatkozású látnivalóit és a Zempléni-hegység téli tájait mutatja majd be. Ezenkívül tervezik a különleges, Rákóczi-tematikájú játszóteret is, amely a kastély mellett kap majd helyet. Ez az európai uniós Interreg-programban valósul meg, a gyártás csak valamivel később kezdődhet el.

A felújításra létrehozott II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet ezenkívül részt vesz egy szlovákiai turizmusfejlesztési pályázaton is annak érdekében, hogy a borsi Bodrog-part közelében kajak-kenu- és kerékpár-táborozóhelyet hozhassanak létre.

(Forrás: http://www.telekialapitvany.hu/ Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »