Befejeződik a letelepedési kötvény értékesítése

Lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények (LMÁK) értékesítését az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) – közölte az ÁKK csütörtökön az MTI-vel.

Az ÁKK az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzettel indokolta az értékesítés lezárását. A tájékoztatás szerint a kötvények vásárlására a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetében még lesz lehetőség.

A közleményben kiemelték, hogy a kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára. A több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfélmilliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon – írták.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek, és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt – emlékeztet az ÁKK. Hozzátették, hogy mindezek alapján a korábban fontos szerepet játszó letelepedési kötvények értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági Prémium Euró Magyar Államkötvénnyel (PEMÁK) biztosítható.

Az ÁKK 2016. december 31-i adatai szerint a letelepedési kötvény-csomagból az indulás óta 17 009 darabot értékesítettek, 1 milliárd 293 millió euró össznévértékben.

Az első, 2013-as évben 430 darab, 2014-ben 1783 darab, 250 ezer euró névértékű kötvényt értékesített az ÁKK. 2015-ben 6732-t, 2016-ban pedig 8064 darab, egyenként 50 ezer euró névértékű kötvényt vásároltak az ÁKK-val szerződött vállalkozások, amelyek a letelepedni szándékozó külföldiek számára nyújtanak segítséget. A kötvényt csak a vállalkozások vásárolhatják.

A tavalyi év utolsó két hónapjában jelentősen megugrott a kötvények iránti kereslet, miután felmerült az értékesítés befejezése: novemberben 1296, decemberben 2718 darab letelepedési kötvényt adtak el, míg az év korábbi hónapjaiban jellemzően néhány száz kötvény kelt el.

Bevétel még az idén is lesz a letelepedési kötvényekből, mivel a március 31-ig beérkező igényeket még befogadhatják. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2017-es finanszírozási terveket ismertető december végi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy együttesen 62 milliárd forinttal számolnak a letelepedési kötvényből és a belföldi eurókötvény (PEMÁK) értékesítéséből.

MTI / hirado.hu

The post Befejeződik a letelepedési kötvény értékesítése appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »