Befejeznék a sepsiszentgyörgyi képtár öt éve húzódó felújítását

Befejeznék a sepsiszentgyörgyi képtár öt éve húzódó felújítását

Néhány hónap alatt befejezhetik az öt évvel ezelőtt bezárt sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár felújítását.

gyarfas_jeno_keptar (3)_b

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke arról számolt be, hogy eddig a beütemezett munkálatok mintegy 85 százaléka készült el, az önkormányzat saját költségvetésből befejezné a korszerűsítést.

Becslései szerint 800 ezer lejt kell erre a célra elkülönítsenek, és néhány hónap alatt elvégezik a még hátralevő munkákat. Az intézményt fenntartó megyei önkormányzat elnöke emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt átadták az épületet a művelődési minisztériumnak, az kiírta a versenytárgyalást, a licitet megnyerő medgyesi cég a munkálatok mintegy 85 százalékát végezte el, majd felbontotta a szerződést.

A megyei tanácsnak megvan a pénze a további munkálatok finanszírozására, de jogilag nem tudják elkezdeni, mert egy év alatt visszavették ugyan a minisztériumtól az épületet, de az egyoldalas jegyzőkönyvből nem derül ki, hogy a tervezett beruházásból pontosan mi készült el.

Tamás Sándor rámutatott, annyit tudnak, hogy  a minisztérium 1,4 millió lejt költött a felújításra. Úgy döntöttek, megbíznak egy szakcéget, mérje fel, mi készült el, és még mire van szükség. Bár a képtár zárva tart, a belső munka nem szünetel, a szakemberek digitalizálták a gyűjteményt, és több kiállításon vettek részt a műtárgyaikkal.

Az épület szerkezet-megerősítése elkészült, de a homlokzaton a vakolat egy része már lehámlott, padlót és nyílászárókat cseréltek, de még korszerű klíma-, világítás- és biztonságtechnikai berendezésekre van szükség. Abban bíznak, hogy olyan intézményt tudnak kialakítani, amely megfelel a korszerű elvárásoknak, és nagyszabású vendégtárlatokat is fogadhatnak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »