Befagyasztja, de nem csökkenti a román kormány a béreket a közszférában

Befagyasztja, de nem csökkenti a román kormány a béreket a közszférában

Nem csökkennek a közalkalmazotti bérek 2021-ben, de az egységes bértörvénnyel kapcsolatban indított kiértékelés lezárásáig befagyasztják a fizetéseket a 2020. decemberi szinten – jelentette ki hétfőn a román kormányfő.
Florin Cîţu azt mondta, „nem híve” a fizetéscsökkentéseknek, nem fognak lefaragni a közalkalmazotti bérekből 2021-ben.

A miniszterelnök ugyanakkor hozzátette, megvizsgálják, hogy a jelenleg érvényben levő egységes bértörvény kellőképpen hatékony-e.

Hírdetés

Állítása szerint ugyanis különféle rendellenességek léptek fel a jogszabály hatályba lépése óta, és amíg ez a vizsgálat lezárul és levonják a következtetéseket, befagyasztják a közszférában dolgozók fizetését a 2020. decemberi szinten.

Sajtónyilatkozatában Florin Cîţu miniszterelnök kitért arra is, kormánya megoldást talált arra, hogy a koronavírus-járvány által leginkább érintett személyek az elkövetkezőkben is élhessenek a hiteltörlesztés elhalasztásának lehetőségével. A kormányfő rámutatott, az Európai Bankhatóság döntése értelmében a hiteltörlesztés halasztása legtöbb 9 hónapos időtartamra kérhető, a kormány azonban talált egy megoldást arra, hogy a járvány által leginkább érintett kategóriákba tartozók esetében meghosszabbítsák ezt a határidőt. Az erről szóló rendelet részleteit a következő napokban ismertetik – tette hozzá Cîţu a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

A december 23-án hivatalba lépett bukaresti jobbközép koalíciós kormány hétfői első ülésén a minisztériumok átszervezéséről fogadott el sürgősségi rendeletet. Az eddigi 16 helyett 18 minisztérium lesz, miután külön energiaügyi tárcát hoztak létre, és létrehoztak egy kutatási, innovációs és digitalizációs minisztériumot is, amely a távközlési területet is átveszi a közlekedési tárcától. A sürgősségi rendelet értelmében a két miniszterelnök-helyettes feladatkörét a kormányfő szabja meg.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »