Beerősít a német Cseh Tamás-program

Jövőre 8,2 millió euróval, azaz mintegy 2,5 milliárd forintnyi összeggel támogatja a német kormány a hazai könnyűzenét – derült ki a Berliner Morgenpost összeállításából. A berlini kabinet kultúráért felelős kormánybiztosa, a kereszténydemokrata (CDU) Monika Grütters szerint erre azért van szükség, mert „a rock-, a pop- és a dzsesszzene nemzeti kulturális érték, nyelvi kifejezőeszköz, és az inspirációk forrása”.

A program elsősorban zenei fesztiváloknak, illetve kluboknak segít, utóbbiaknak a feltörekvő zenekarok koncertszervezéséhez. Az adatok szerint idén 64 német klub részesült öt- és 25 ezer euro közötti támogatásban. A fővárosi létesítményeknek, így például az SO36, a Gretchen és az A-Trane kluboknak összesen 130 ezer euro jutott.

Emellett mintegy félmilliós támogtásban részesül a berlini Pop-Kultur fesztivál, illetve a már létező évi 1,5 millió mellé további másfél millióra pályázhatnak a német fővárosi művészek. A magyar Cseh Tamás-programhoz (CSTP) hasonlóan a zenészek albumfelvételre és turnézásra kérhetnek támogatást, ösztöndíjat.

A Merkel-kormánynál úgy tűnik, készülnek a jövő évi németországi parlamenti választásokra, beindult ugyanis az „ígéret-cunami”: az elkövetkezendő évekre összesen 660 millió eurós (mintegy 205 milliárd forint) többlettámogatást helyeztek kilátásba a kulturális fronton.

Egyre több kormány száll be a mecenatúrába

A német kormány lépése korántsem egyedi, Magyarországon immár három éve működik az elmúlt évtizedek egyetlen valamire való, a könnyűzenét támogató programja, a CSTP, amely nemrég döntött arról a 25 zenei formációról, amelyet idén „induló kategória” címen kétmillió forinttal támogat. A Nemzeti Kulturális Alap égisze alatt tevékenykedő Cseh Tamás Program keretében klubok ugyancsak pályázhatnak, ahogy sajtótermékek is, vagy épp zenekarok turnétámogatásért.

Összehasonlításképpen egyébként az elérhető adatok szerint a CSTP tavalyi teljes költségvetése 960 millió forint volt.

A trendeket látva az látszik, hogy egyre több állam, kormányzat száll be pénzügyileg a könnyűzenébe. Így Közép-Európában is akad olyan ország, például Lengyelország vagy épp Észtország, ahol működik ilyen mecenatúra. Erről beszélt egyébként lapunknak a múlt héten első alkalommal megrendezett közép-európai zeneipari fesztivál és konferencia, a Budapest Showcase Hub több fellépő zenésze is.

S hogy ne csak a térségünkről legyen szó, a könnyűzene támogatását az iparág egyik mekkájának számító Londonban is komolyan gondolják. A briteknél arra indult program, hogy életet leheljenek a klubéletbe, ugyanis a szigetországban egy évtized alatt megfeleződött az élő zenés helyek száma. Londonban ezért külön intendánst neveztek ki a témakör kezelésére.

További érdekességekért érdemes követni a feltörekvő magyar zenekarokkal foglalkozó rovatunkat, az Ígéretes titánokat, illetve annak Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »