Beérni látszik a nagy generáció

Beérni látszik a nagy generáció

Pénteken a Franciaország–Románia találkozóval rajtol a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság. Ezúttal – 44 évnyi szünet után – a magyar válogatott is ott lesz a tornán. Bernd Storck csapata június 14-én, Bordeaux-ban a világranglista 11. helyén álló Ausztria ellen kezdi meg Eb-szereplését.

Az osztrákok 2014 szeptemberében úgy vágtak neki az Eb-selejtezőknek, hogy mindenképpen túl kell jutniuk rajta, hiszen ha nem számoljuk a 2008-as kontinensviadalt, ahol házigazdaként automatikusan a mezőny tagjai voltak, utoljára az 1998-as, francia rendezésű világbajnokság kvalifikációs sorozatából tudtak továbblépni. Hogy mire alapozták a kincstárinak tűnő optimizmust? A 2011 novembere óta kapitánykodó svájci Marcel Koller keze alatt beérett a nagy generáció, amely 2006-ban harmadik lett az U19-es Európa-bajnokságon, majd egy évvel később a negyedik helyen zárt a kanadai U20-as világbajnokságon. Másrészt sokan úgy vélték, Franciaország mindig szerencsét hoz, és azzal együtt bíztak a továbbjutásban, hogy Oroszország, Svédország, Montenegró, Moldova és Liechtenstein ellen kellett sikeresen helytállniuk.

Nos, a helytállás parádésra sikeredett: a svédek elleni 1-1-es hazai döntetlen után valamennyi találkozójukat megnyerték a Koller-fiúk, így csoportelsőként válthatták meg jegyüket a franciaországi Eb-re. A sikereken fellelkesült az osztrákok áhítattal vegyes nosztalgiával gondolnak a harmincas évek Wundermannschaftjára, nagy tiszteletben tartják az 1978-as Mundial „córdobai hőseit”, de abban reménykednek, hogy a mostaniak is sikereket érnek el Franciaországban. A legújabb közvélemény-kutatás szerint az osztrákok 43 százaléka bízik abban, hogy a válogatott továbbjut a nyolcaddöntőbe, 24 százalékuk pedig abban, hogy Ausztria a negyeddöntőbe is bekerül az Európa-bajnokságon. Sőt, nyolc százalékuk azt sem tartja kizártnak, hogy a csapat a fináléig menetel.

De nézzük, kikre is kell majd elsősorban a magyar játékosoknak odafigyelniük, ha június 14-én a pontszerzés – netán a győzelem – igényével szeretnének pályára lépni az osztrákok ellen! A játékosok valamennyien erős bajnokságban edződnek. Az osztrák Bundesligából mindössze egyetlen futballista van a csapatban, a légiósok közül 15-en Németországban játszanak. A legnagyobb csillag a nigériai apától és Fülöp-szigeteki anyától származó David Alaba, aki a Bayern Münchenben alapember hátvédként, míg a válogatottban a középpályán játszik. A csatársorban két, igencsak gólerős játékosra is érdemes figyelni: a selejtezőkön hét gólig jutott Marc Janko lett a házi gólkirály, míg az osztrák édesanyától és nigériai édesapától Pakisztánban született Rubin Rafael Okotie a montenegróiak és az oroszok ellen is győztes gólt szerzett.

Ugyanakkor jelenleg még kérdéses Marko Arnautovic (Stoke City) magyarok elleni játéka. A szélső az Ausztria–Hollandia felkészülési mérkőzésen egy ütközés után a hollandok húszéves hátvédje, Kenny Tete felé köpött. Noha a játékvezető nem adott lapot, a videofelvételek alapján az UEFA utólag egy meccsre eltilthatja a magáról megfeledkező játékost.

Az osztrákok szövetségi kapitánya, Marcel Koller az Európa-bajnokságon szoros, kiegyensúlyozott csoportra és nagy küzdelemre számít. – Portugália a kvartett favoritja, Magyarországnak erős védelme van és versenyképes együttes, akárcsak az izlandi, így nagy és szoros küzdelmet várok – mondta a svájci szakember.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »