Beérett a sokhónapos munka gyümölcse: remek termést adtak a Phylazonittal vetett martonvásári hibridek!

Már olvashattak arról, hogy a Phylazonit Ukrajna Kft-nek köszönhetően a kárpátaljai termelők a gyakorlatban tapasztalhatták meg, miként fejlődnek, mekkora hozamot adnak a martonvásári kukorica hibridek az itteni feltételek mellett.

Az egyik ilyen részleg Nevetlenfaluban, Bocskor József gazdálkodó területén kapott helyet, ahol hatékonyan, célirányosan, a vetéssel egy menetben Phylazonitot is juttattak ki Phyller rendszer segítségével, hogy ezzel, illetve műtrágyákkal is segítsék a növények erőteljes fejlődését. A fajtasorokban 170-től kezdve egészen 580-ig terjedt a hibridek skálája a tenyészidő hosszúságát jelző a FAO-szám szerint.

„Szeptember 24-én láttunk hozzá az alacsonyabb FAO-számú hibridek betakarításához, s lényegében véve egy hét alatt eljutottunk oda, hogy letörhettük a leghosszabb tenyészidejű kukoricát is – még a silónak való, illetve kettős hasznosítású Maximán is beértek a csövek” – tájékoztatott Bocskor József. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a martonvásári hibridek gyorsan adták le a vizet a szemekből. Ennek köszönhetően a már említett, magas FAO számú kivételével, szemesként vágtuk le a többi fajtát.

Ami a terméshozamot illeti, a kedvező feltételeknek, így időjárásnak köszönhetően már korábban látszott, hogy amennyiben nem történik valami természeti csapás, jó termést ad a kukorica. A végső szót ennek kapcsán viszont a kombájnok mondták ki, amikor a traktorok pótkocsijára ürítették a szemet. „Remek terméssel örvendeztettek meg bennünket a Phylazonittal segített martonvásári hibridek: a FAO-szám függvényében 80-120 mázsát adtak szemesen, míg a Maxima csövesen 140 mázsát termett hektáronként! S történt ez úgy, hogy a fajtasoroknak helyet adó területen korábban szinte semmi sem termett…” – mutatott rá a gazdálkodó.
A tapasztalt gazdálkodó e jó eredmények kapcsán rámutatott, hogy bizonyít a talajközpontú, a Phylazonit alkalmazására, a talajelemzésre épülő technológia, amennyiben minél következetesebben betartják annak előírásait.

„Ezért is lenne fontos, hogy minél többen ismerjék fel ennek előnyeit, alkalmazzák azt a gyakorlatban! A termőföldet szívvel lélekkel kell művelni, ápolni: én is megadom neki, ami jár, de elmondhatom, hogy meg is hálálja a gondoskodást” – hangsúlyozta.

„Az alkalommal élve köszönetet szeretnék mondani a Phylazonit Ukrajna Kft-nek, illetve a magyarországi kukoricanemesítőknek azért a lehetőségért, hogy kipróbálhattuk, bemutathattuk a martonvásári hibrideket, illetve kiváló hozamokat érhettünk el!” – húzta alá Bocskor József.

B. L.

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaPhylazonitUkrajnagazdaságkukoricamezőgazdaságnövénytermesztésukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »