Bécsi kirándulással kenték meg a volt román házelnököt?

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ploieşti-i munkatársai hatósági felügyelet alá helyezték szerdán Valeriu Zgoneát, a bukaresti képviselőház korábbi szociáldemokrata elnökét, akit befolyással való üzérkedéssel vádolnak.

130922zgonea_bValeriu Zgonea

A DNA közleménye szerint ugyanebben az ügyben kivizsgálás indult Dumitru Dobrică üzletember, a Buzău Megyei Tanács volt tagja ellen is, akit befolyás vásárlásával gyanúsítanak.

Ügyészségi források szerint Dobrică 2012-ben anyagi javakat ajánlott fel Zgonának azért, hogy a szociáldemokrata politikus közbenjárjon néhány köztisztviselőnél – akikkel kapcsolatban az egykori házelnök azt a látszatot keltette, hogy befolyással bír rájuk – annak érdekében, hogy a vállalkozó lányát egy fontos köztisztségbe nevezzék ki. Az ügyészség szerint erre sor is került, az üzletember lánya a távközlési minisztérium államtitkára lett.

Az ügyészek szerint szolgálatai fejében Valeriu Zgonea egy négynapos bécsi üdülésben részesült és megkapta egy Kovászna megyei nyaraló építésének előlegét. A politikus összesen 52 ezer lej értékben részesült meg nem érdemelt javakban.

A hatósági felügyelet ideje alatt Valeriu Zgonea csak a megbízott ügyész előzetes engedélyével hagyhatja el az országot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »