Bécsben gyűlnek össze a világ vezető diplomatái

Több mint 20 állam magas rangú diplomáciai képviselőit várják Bécsbe hétfőn, hogy három eseményen tanácskozzanak a líbiai, szíriai és hegyi-karabahi konfliktusokról.

Az osztrák fővárosban rendezett Líbia-konferencián egy központi kérdést kell tisztázni: az Európa déli határának közeli szomszédságában fekvő észak-afrikai országban továbbra is megmarad a terrorizmus, embercsempészet és az instabilitás, vagy sikerül az új egységkormánnyal helyreállítani az államiságot és a stabilitást – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a hétfői tanácskozások megnyitása előtt.

A líbiai kormány támogatásáról lesz szó

Steinmeier hangsúlyozta, hogy minden még nagyon a kezdeti stádiumban van, és vannak még teendők. Ugyanakkor a Tripoliban március végén ENSZ-közvetítéssel létrejött új egységkormánnyal kapcsolatban bizakodónak mutatkozott.

A német diplomácia vezetője szerint a John Kerry amerikai és Paolo Gentiloni olasz külügyminiszterek vezetésével tartott tanácskozásokon tisztázni kell azt a kérdést is, hogy melyek a megfelelő eszközök a líbiai kormány támogatására.

Emellett Steinmeier üdvözölte azt is, hogy az egységkormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs is jelen lesz a bécsi tanácskozáson, amelyre több mint 20 állam magas rangú diplomáciai képviselőjét várják.

A hegyi-karabahi konfliktus is napirenden lesz

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közösségi oldalán bejelentette, hogy később a nap folyamán Bécsben találkozni fog az örmény és azeri elnökökkel. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két ország vezetőjével egy asztalnál vagy külön-külön fog-e találkozni, miután a két ország közötti kapcsolatok újabb mélypontra süllyedtek az április elején ismét fellángolt hegyi-karabahi konfliktus miatt.

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a ’90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, és nyilvánította magát függetlennek. A 30 ezer halálos áldozattal és több százezer ember elmenekülésével járó háború 1994-ben tűzszünettel ért véget. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni haderővel. Legutóbb április elején robbantak ki szokatlan hevességű harcok, a legújabb összetűzésekben legalább 120 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbe lépése után azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is folynak szórványos összecsapások.

Kerry és Lavrov is egy tárgyalóasztalhoz ül

Ugyancsak a nap folyamán fog találkozni Bécsben Kerry és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – közölték orosz hírügynökségek. Kerry és Lavrov vezeti majd az úgynevezett Szíriát Támogató Csoport – amelynek munkájában az Egyesült Államok, Oroszország, Irán, Törökország, az Európai Unió és arab államok vesznek részt – keddi ülését.

A világhatalmak készek felfegyverezni a líbiai egységkormányt

Az Egyesült Államok és más világhatalmak készek fegyvereket szállítani Líbia nemzetközileg elismert kormányának az Iszlám Állam (IÁ) és más terrorista szervezetek elleni harcához, illetve kivételeket sürgetnek majd az észak-afrikai ország ellen bevezetett ENSZ fegyverembargóval összefüggésben – derül ki a bécsi Líbia-konferencia zárónyilatkozatából, amely annak hivatalos közzététele előtt került az AP amerikai hírügynökség birtokába.

Líbia ENSZ-embargó alatt áll, hogy távol tartsák a terroristákat és az ország ellenőrzéséért küzdő rivális milíciákat a fegyverektől. Ugyanakkor a zárónyilatkozatot az Egyesült Államok mellett a világszervezet Biztonsági Tanácsának másik négy állandó tagja is aláírta, illetve a bécsi konferencián részt vevő több mint 15 másik állam is.

A zárónyilatkozatot aláírók „készek válaszolni a líbiai kormány katonai kiképzés és felszerelés iránti kérelmeire” – olvasható az iratban.

A nemzeti egységkormány bejelentette szándékát, hogy az ENSZ líbiai szankciókban illetékes bizottságának a fegyverembargó alóli kivételi kérvényeket terjeszt elő, hogy beszerezhesse a szükséges fegyvereket és hadianyagot az IÁ elleni harchoz – olvasható a dokumentumban. „Teljes mértékben támogatjuk ezeket az erőfeszítéseket, miközben továbbra is fenntartjuk az ENSZ-fegyverembargót” – fűzték hozzá az iratban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »