Beblavý: megfontolatlanok Fico és Sulík külpolitikai tervei

Beblavý: megfontolatlanok Fico és Sulík külpolitikai tervei

POZSONY. Megfontolatlanok Robert Fico miniszterelnöknek, a kormánykoalíciós Irány-Szociáldemokrácia elnökének, és Richard Sulíknak, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás vezetõjének külpolitikai tervei – véli Miroslav Beblavý független parlamenti képviselõ, aki további független honatyákkal egyetemben EGYÜTT – Polgári Demokrácia néven új politikai pártot alapít.

Vladimír Bilèík külpolitikai szakértõvel és Dalibor Roháè közgazdásszal karöltve 20 pontból álló ajánlást fogalmaztak meg, amelyeket a Sikeres Szlovákia egy bizonytalan világban címû dokumentumban összegeztek, amely az EGYÜTT – Polgári Demokrácia (SPOLU – obèianska demokracia) nemzetközi politikai stratégiájának alapját képezi majd.

Amint azt Beblavý sajtónyilatkozatában világossá teszi, a dokumentum tartalmazza mindazon javaslatokat, amelyek segítségére lennének az országnak abban, hogy a sikeresség útjára lépjen egy lehetõségekkel és buktatókkal teli világban. „Lefedi az Európai Unión belüli prioritásokat, Szlovákia helyét a világban és mindazon házi feladatokat, amelyeket magunknak kell elvégeznünk. az EGYÜTT – Polgári Demokrácia megoldásai különböznek az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) megoldásaitól, amelyek egyelõre egyedüliekként nyilatkoztak koncepciójukról az EU-n belüli szlovák célokat illetõen, ugyanakkor a szerzõk válaszaikat nem tartják elégségesnek” – áll a sajtóközleményben.

Beblavý megjegyezte, hogy pártja Európa-párti tömörülés lesz, amely létrejöttének egyik alapvetõ értéke és pillére. „A valós párbeszédnek azonban arról kellene folynia, hogy mit kívánunk érvényre juttatni, mit vagyunk hajlandóak elfogadni, s hol vannak a vörös vonalaink, amelyeket védeni fogunk. Európa-pártinak lenni egyben azt jelenti, hogy világos elképzeléssel rendelkezünk arról, hogy mit kellene tennie az EU-nak és mik a politikai prioritásaink“ – fûzte hozzá Beblavý. Véleménye szerint például a közös euróövezeti pénzügyminiszteri posztnak lehet értelme, ha közben hozzájárul a döntéshozatal demokratikus felügyeletéhez az euróövezeten belül, ahol ma rendkívül hatalmas gazdasági intézmények vannak jelen, mint az Európai Központi Bank (ECB), az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), s az Eurogroup, amelyek csak elenyészõ mértékben áldoznak a nyilvánosságnak.

Véleményük szerint Szlovákiának az európai államok elitjébe kellene igyekeznie. „A jövõbeli uniós elsõ osztályban való részvétel Szlovákia szempontjából azért is fontos, hogy ott legyünk a kulcsfontosságú határozatoknál, amelyek, ha akarjuk, ha nem, de hatással lesznek ránk. Mindez megköveteli a szlovákiai vezetõktõl szlovák és egyben a közös európai érdekek világos megfogalmazásának és keresztülvitelének képességét. Ez azonban nem az európai szuperállam, hanem egy karcsú föderális struktúra, amely egyértelmû és érvényesíthetõ szabályokon alapul“ – mondta Vladimír Bilèík.

A dokumentum szerzõi annak kockázatára figyelmeztetnek, hogy Szlovákia új Szicíliává vagy Görögországgá, azaz az európai intézményi rendszerbe ugyan integrált, ám gazdaságilag gyenge és magasan korrumpálódott peremvidékké válik, amely idegen pénzektõl függ. Dalibor Roháè szerint Szlovákiának elsõsorban a közös európai piac befejezését kellene szorgalmaznia, különös tekintettel a szolgáltatások terén. „Egyúttal a belsõ reformok és az oktatásra fordítandó befektetések végrehajtására kell összpontosítania, amelyek megerõsítik versenyképességünket és segítségére lesznek az országnak a legfejlettebb uniós gazdaságok utolérésében“ – mondta Roháè.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »