Beblavý: A kialakult helyzetért nem az ellenzék,hanem a kormánykoalíció a felelős

Beblavý: A kialakult helyzetért nem az ellenzék,hanem a kormánykoalíció a felelős

A parlamentben kialakult helyzetért nem az ellenzék, hanem a kormánykoalíció a felelős, jelentette ki szerdán Miroslav Beblavý független képviselő.

„Azt, ami most történik, nem az ellenzék, és végképp nem a PS-Spolu koalíció idézte elő” – hangsúlyozta Beblavý. Hozzátette: képviselőtársaival más terveik voltak, a régiókban akartak kampányolni.

Az ellenzéki politikus figyelmeztetett: a parlamenti többségnek is be kell tartania a szabályokat. Kiemelte, hogy az ülést nem erőszakos eszközökkel akadályozzák. Úgy véli, az ellenzéki obstrukció normális eljárásnak számít.

A független képviselők azt akarják, hogy a parlament az alkotmánybíróságtól kérjen állásfoglalást a kialakult helyzettel összefüggésben. Szerintük az alkotmánybíróknak kellene eldönteniük, hogy a parlament tárgyalhat-e a kormányjavaslatokról.

Hírdetés

Beblavý szerint Robert Fico, a Smer elnöke hazudott, amikor azt állította, hogy az államnak van elég pénze a javasolt intézkedések megvalósítására. Úgy véli, a költségvetés nem bírná el ezeket a pluszkiadásokat. Ragaszkodik ahhoz is, hogy az ülést törvénytelenül hívták össze.

Beblavý elmondta: a társaival azért maradtak éjjel is a parlamentben, hogy foglalják a szónoki emelvényt. „Reggel mindent eltakarítottunk, elvittük a holminkat. Vagyis mi tiszteljük az SZK Nemzeti Tanácsát” – fűzte hozzá.

A parlament elnöke szerdán ismét megszakította a parlamenti ülést, amely csütörtökön (február 20.), 9 órakor folytatódik. A Miroslav Beblavý körül csoportosuló független képviselők tovább folytatják az obstrukciót. Danko többször is felszólította őket, hogy hagyják el az üléstermet. A képviselők nem tettek eleget a felszólításnak.

A rendkívüli ülésen gyorsított eljárásban tervezik elfogadni a 13. nyugdíj bevezetéséről, a családi pótlék összegének megduplázásáról és az autópálya-matricák eltörléséről szóló kormányjavaslatokat. Terítékre kerülne az Isztambuli Egyezmény is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »