Bebizonyították: rosszabb minőségű élelmiszert forgalmaznak a multik Kelet-Európában

A multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák agrártárca vezetője által kedden ismertetett vizsgálat eredményére hivatkozva.

A szaktárca a szlovák élelmiszerfelügyelettel (SVPS) közösen végzett vizsgálatakor 22 olyan élelmiszertermék összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt hoznak forgalomba. Az összehasonlításból kiderült, hogy a vizsgált élelmiszerek felénél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában, mint Ausztriában.

A laboratóriumi körülmények között lefolytatott teszt az egyes élelmiszertermékek közül az üdítőitalok, a fűszerek, sajtok, teák és hústermékek esetében tárta fel a legnagyobb minőségbeli eltéréseket. Míg például az üdítőitaloknál a szlovák piacra szánt termékeknél több tartósítószert és mesterséges édesítőszert mutattak ki, addig a vizsgált fűszerek esetében nagyobb víztartalmat és törmelékanyag arányt állapítottak meg.

A csomagolt tea vizsgálata során kiderült, hogy a Szlovákiában értékesített termékek kevésbé illatosak és ízletesek, mint az osztrák piacon ugyanezen márkanév alatt értékesített árucikkek. A sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyag arány, a hústermékek pedig a szlovák piacon forgalmazottaknál kevesebb húst tartalmaztak, mint Ausztriában.

“A tesztek eredményei megerősítették azon félelmeinket, amelyekről már többször is beszéltünk” – mondta a vizsgálat eredményeiről Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter, aki szerint a multinacionális vállalatok viselkedése egyértelműen két kategóriába sorolja a fogyasztókat. Hozzátette: vizsgálatuk eredményeit az Európai Bizottság elé fogják terjeszteni.

Nem ez volt az első eset, hogy bebizonyosodott a multinacionális cégek kettős mércéje: 2015-ben egy több országra kiterjedő és azóta egy-egy ország viszonylatában megismételt vizsgálat bebizonyította, hogy az azonos márkájú és azonos csomagolású élelmiszer termékek összetevőit, ízanyagait és eltarthatóságát illetően jelentős különbségek vannak az EU nyugati és keleti felének élelmiszer áruházaiban, éspedig gyakorlatilag mindig a keletiek rovására. Annak ellenére, hogy az EU törvényi rendelkezései előírják, hogy a gyártóknak – tényszerűen – pontosan tájékoztatniuk kell a fogyasztókat az élelmiszer termékek eredetéről, összetevőiről és minőségi paramétereiről.

MTI / agroinform.hu

The post Bebizonyították: rosszabb minőségű élelmiszert forgalmaznak a multik Kelet-Európában appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »