Bebetonozná hatalmát a puccsista hadsereg

Bebetonozná hatalmát a puccsista hadsereg

Bebetonozhatja uralmát a thaiföldi hadsereg, amely két éve puccsal ragadta magához a hatalmat. A katonák vezette kormányzat népszavazást rendez az új alkotmányról, amely a végső politikai döntést a tábornokok kezébe adná.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek, a thaiföldiek a 2014-es puccs óta először járulhatnak az urnákhoz. A katonai vezetés által javasolt új alkotmányról voksol a lakosság, de az alaptörvényről keveset lehet tudni, ugyanis csak a kormányzó hadsereg kampányolhat. Aki ezt a szabályt megszegi, börtönbe kerül.

„Már hét embert letartóztattak, mert a nem mellett kampányoltak. Ez feszültséget okozott, és most mindenki fél. Így a sajtóból nem sok minden derül ki” – mondta egy thai tömegkommunikációs szakértő.

A hadsereg által szórólapokon, vázlatosan ismertetett új alkotmány gyakorlatilag legitimálja a katonai diktatúrát Thaiföldön: a mindenkori kormány helyett a hadseregé lehet az utolsó szó a fontos döntésekben.

A két évvel ezelőtti puccsal elűzött miniszterelnök szerint a thaioknak meg kell védeniük a demokráciát.

„A mai egy nagyon fontos nap Thaiföld számára. Így működik a demokrácia, biztosítani kell, hogy az alkotmányjavaslat szövegét értsék az emberek, és megosszák róla a véleményüket azzal, hogy elmennek szavazni. Ez nagyon fontos, mert aki otthon marad, az kimarad a demokratikus folyamatokból” – hangsúlyozta Jinglak Sinavatra.

Az előzetes felmérések szerint ha szűkösen is, de többségben vannak az igenek, vagyis a thaiföldiek megszavazhatják az új alkotmányt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »