Beállt a kormány a nyugdíjkorhatár-csökkentés mögé

A lengyel kormány bejelentette kedden, hogy támogatja az államfő javaslatát a nyugdíjkorhatár leszállításáról legkorábban a jövő év októberétől kezdve.

A szándék az, hogy a nők 60, a férfiak 65 éves korukban mehessenek nyugdíjba. A tervezett változtatás alaposan átírná az előző kormány nyugdíjreformját, amely viszont távlatilag mindkét nem esetében a 67 éves korhatárra való emelést vette célba. A kormány annak ellenére támogatja a tervet, hogy a sajtó értesülései szerint ellenzi azt Mateusz Morawiecki gazdasági, Pawel Szalamacha pénzügy- és Jaroslaw Gowin tudományos és felsőoktatási miniszter, mert szerintük túl sokba kerülne.

Hírdetés

Andrzej Duda lengyel államfő az elnökválasztási kampányában ígérte meg a korhatár leszállítását, ami segített neki abban, hogy tavaly májusban meglepetésre ő nyerte meg az elnökválasztást.

Duda szoros szövetségese a tavaly októberi parlamenti választást megnyerő és kormányt alakító konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártnak, amely abban a választási kampányban is széles körű szociális intézkedéseket ígért a lengyeleknek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »