„Be kell állni Storck mögé és csúcsszintre emelni a képzést”

„Be kell állni Storck mögé és csúcsszintre emelni a képzést”

Mint arról az MNO is beszámolt, a magyar U17-es labdarúgó-válogatott két győzelem után harmadik meccsén kikapott a hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtezőtornán, így másodikként jutott az elitkörbe a hollandok mögött. Szélesi Zoltán együttese Liechtenstein ellen 3-0-ra, míg Dánia ellen 3-1-re győzött, utolsó meccsén viszont 4-0-ra kikapott a holland csapattól.

A három meccs konklúziójaként Szélesi Zoltán, a csapat edzője az MLSZ honlapján úgy nyilatkozott, a harmadik találkozón, egy fizikálisan erősebb játékosokkal rendelkező, elitszintű válogatott ellen tudta felmérni a szakvezetés és a játékosok, hogy mire képesek. Mint mondta, összességében a csapat fejlődni tudott az utóbbi időben, de bebizonyosodott, a hollandok jelenleg előrébb tartanak.

Horváth Csanád, az U17-es csapat játékosa is Hollandia erőfölényét emelte ki a DIGI Sport Reggeli start című műsorában. Mint a középhátvéd hozzátette, az ellenfél játékosai már most olyan technikai tudással rendelkeznek, ami a későbbi felnőttfutball alapja.

A Magyar Futball Akadémiától az Guimarães akadémiájához szerződő és annak U19-es csapatában játszó játékos úgy látja, a korosztályos válogatott elérheti az Eb elitkörét, főleg úgy, hogy több játékosnak sikerült a nyáron külföldre szerződnie.

Arra a kérdésre, hogy a külföldi akadémiák választása a hazai képzés kritikája-e, úgy felelt, saját bőrén érzi a különbséget, ami leginkább az edzések során mutatkozik meg.

„A nagyobb edzésintenzitás miatt többször fordul elő oxigénhiányos állapot, azonban még ilyenkor is a legjobb megoldást kell választani. Itthon pedig egy meccs nem vesz ki annyit egy játékosból.”

Ennek következménye, hogy ha egy játékos hirtelen nagyobb sebességgel futballozó csapat ellen játszik, akkor a meccs korábbi fázisában jelentkező fáradtság miatt a kritikus pillanatokban rossz döntést hoz.

Horváth kiemelte, számos, a labdarúgásban fontos elemmel kapcsolatban megváltozott a véleménye. Úgy látja, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a taktikai és technikai képzésre. Rávilágított arra is, a Guimarães minden korosztályánál egy fitneszedző dolgozik, akik személyre szabott edzéstervet dolgoznak ki a játékosoknak, ezzel segítve a megfelelő izomzat elérését.

„Sokan azt mondják, az a jó, ha az NB I-ben bemutatkozik egy fiatal, de ekkorra már akkora a lemaradás, ami behozhatatlan” – tette hozzá.

Az Angliába vágyó fiatal szerint itthon be kell állni a Dárdai és Storck által lefektetett alapok mögé, és az akadémiai munkát csúcsszintre kell emelni.

Az U17-es válogatott elitkörének küzdelmeit szintén négycsapatos tornákon rendezik majd, a nyolc csoportgyőztes mellett a hét legjobb második vehet majd részt nyáron a horvátországi kontinensviadalon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »