BBC History: augusztus végén újraindul a magyar kiadás

BBC History: augusztus végén újraindul a magyar kiadás

A BBC History magazin kiadóváltás után ismét változatlan formátumban lesz elérhető – mondta el az InfoRádiónak Romsics Ignác főszerkesztő.

Tizenegy év után megszüntette a BBC History magazin magyar nyelvű kiadását júniusban a Kossuth Kiadó a költségek nagymértékű megugrására és a lap veszteséges működésére hivatkozva. A lap magyar kiadása 2011-ben indult, azóta 135 rendes lapszám és számos különkiadás jelent meg. A lapban nemcsak az eredeti BBC History cikkeinek magyar fordításai jelentek meg, hanem neves magyar szakemberek cikkei is.

A főszerkesztő, Romsics Ignác érdeklődésünkre közölte, hogy a BBC History utolsó száma május végén jelent meg, július-augusztusban nem lesz új lapszám, de augusztus végén kijön a szeptemberi szám, mert a Kocsis Kiadó két hónapos tárgyalások után újra tudja indítani a lapot. A történész beszélt arról is, hogy a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a magyar piac méretei mellett nem lehet annyi példányt értékesíteni, amennyi biztosan eltartana egy ilyen tematikájú nyomtatott újságot. „Magyarországon minden történelmi magazin vagy állami támogatással tud életben működni, vagy pedig szponzorokkal” – tette hozzá.

Hírdetés

A főszerkesztő elmondta, a Kossuth Könyvkiadónál számonként félmilliós veszteséget mutattak ki januárban, és ezért is emelték meg a lap árát 200-300 forinttal. Ugyanakkor Romsics Ignác szerint a kiadó nem kalkulált korrekt módon, mert például a lap költségeibe beszámított 250 ezer forint rezsiköltséget, noha valamennyi szerkesztő otthon dolgozott a saját komputerén és telefonján, azt viszont nem számolta bele a kiadó, hogy két-három oldal reklámfelületet vitt el a lapból más kiadványainak. „Ha ezt piaci áron számítjuk, akkor az a lap máris nullszaldós” – tette hozzá.

A Kocsis Kiadó azért mert vállalkozni a lap újraindítására, mert egyrészt a brit jogtulajdonosnál lealkudta azt a költséget, amelynek ellenében átadja a BBC History anyagait, másfelől nem számol fel rezsiköltséget, és abban is bízik, hogy sikerül szponzorokat találni, amelyek reklámhirdetéseket tesznek közzé a lapban – magyarázta a főszerkesztő. Az üzleti terv az első néhány hónapban még veszteséggel kalkulál, de a lap rövid idő után vagy nullszaldós, vagy nyereséges lesz Romsics Ignác szerint.

A történész közölte, az új kiadónál is

„Minden ugyanolyan lesz, mint amilyen volt, egyetlen különbség, hogy nem a Kossuth Könyvkiadó adja ki, hanem a Kocsis Kiadó Zrt.” – mondta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »