Bayer-üzleteket vehet a BASF

Bayer-üzleteket vehet a BASF

A német BASF vegyipari konszern megpályázhatja a Bayer vetőmag- és gyomirtószer-üzletágát, ha az eladósorba kerül – tudta meg a Bloomberg. A BASF sokféle vegyipari terméket állít elő a magnókazettáktól a fekélyellenes szerekig, de a vetőmagüzletben eddig nem vett részt. A Bayer mindenképp szeretné felvásárolni a növényvédő szereket és vetőmagokat gyártó amerikai Monsantót, és 66 milliárd dolláros ajánlatát el is fogadták. A versenyhatóságok azonban rossz szemmel nézik a fúziót, és a gazdák is világszerte tiltakoznak ellene.

Ahhoz, hogy létrejöhessen az ügylet, a Bayernek valószínűleg nem egy üzletágát is el kell majd adnia, ezekre több versenytárs is pályázik. A Dow Chemical és a DuPont 66 milliárd dolláros összeolvadásának eredményeként néhány napja létrejött DowDuPont, illetve a Syngenta is meg szeretné szerezni a Bayer repce-, gyapot- és szójababvetőmag-változatait, illetve azt a részleget, amely a Liberty gyomirtó szert gyártja.

Szakértők szerint a Dow Chemical és a DuPont már végbement, valamint a Bayer és a Monsanto tervezett fúziója után a BASF-nek is lépnie kell, és újra kell gondolnia korábbi döntését, miszerint kimarad a vetőmagüzletből. „A Bayer eszközeinek megvásárlása működőképes ötlet. Érthető, ha a BASF minden lehetőséget megvizsgál, hogy növelhesse mezőgazdasági üzletágát”
– mondta Sebastian Bray, a Berenberg Bank elemzője a Bloombergnek.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »