Basternák-gyilkosság: vizsgálati fogságban az újabb gyanúsítottak

Basternák-gyilkosság: vizsgálati fogságban az újabb gyanúsítottak

Vizsgálati fogságba küldte a hétvégén a Speciálizált Büntetőbíróság Ógyalla volt polgármesterének, Basternák Lászlónak a meggyilkolása kapcsán gyanúsított Roman O.-t és a Vladimír M.-et.

Az ügyben Alena Zs. is gyanúsított, aki jelenleg Ján Kuciak újságíró gyilkosságának megrendelése miatt van vizsgálati fogságban. „A bíró teljes mértékben azonosult az ügyész javaslatával, s mindkét gyanúsítottat vizsgálati fogságba küldte. Az egyiket azért, mert felmerült, befolyásolhatná a tanúkat vagy más lehetséges gyanúsítottakat, a másikat (Vladimír M.-et – a szerk. megj.) pedig azért, mert valószínűsíthető, hogy szabadlábon folytatná a bűnözést” – olvasható a Speciális Ügyészség nyilatkozatában. Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője szerint a két gyanúsított megfellebbezte a döntést, így a Legfelsőbb Bíróság fog dönteni a vizsgálati fogság elrendeléséről. A bírósági tárgyalás egyébként Kudjáková szerint öt óráig tartott, a gyanúsítottak ártatlannak vallották magukat.

Hírdetés

 

„Tiszteletben tartjuk a bíróság döntését, ám nem érthetünk vele egyet. Úgy gondolom, hogy a bíróság nem vizsgálta meg kellőképpen, valóban szükséges-e a vizsgálati fogság elrendelése vagy sem. Ahogy ezt már megszokhattuk, hirtelen előkerült egy tanú, aki nyolc év után visszaemlékezett valamire” – kommentálta a döntést a gyanúsítottak jogi képviselője, Júlia Vestenická.

Basternák Lászlót 2010. július 9én lőtte le a háza előtt Štefan Kaluž egy vadászpuskával, majd elfutott. Basternák fia üldözőbe vette, és egy legálisan tartott fegyverrel az elkövetőre lőtt, és el is találta őt a könyökén. Kalužt életfogytiglani börtönbüntetés fenyegette, végül 25 év letöltendő börtönt kapott, a megrendelőt azonban nem fogták el. A rendőrség a megfontolt gyilkosságban való bűnrészességgel gyanúsítja Roman O.-t, Vladimír M.-et és Alena Zs.-t. (dem, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »