Băsescu szerint veszélyben a demokrácia

Fennáll a veszélye, hogy Romániában teret nyer a szélsőséges nacionalizmus, mivel a választópolgárok elvesztették a bizalmukat a politikai intézményekben, a nagy pártok pedig szélsőségességre hajlamos politikusokat állítanak jelöltként – jelentette ki Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke vasárnap este. 

basescu_8_b

A politikus a România Tv-nek nyilatkozva kifejtette: az, hogy egymás után veszik őrizetbe a parlamenti képviselőket, azt az érzést kelti a polgárokban, hogy a politikai intézményekben kizárólag korrupt személyek vannak, a megoldás pedig az, hogy felszámolják ezeket az intézményeket. „Az eredmény az, hogy rendkívüli gyorsasággal növekszik a szélsőséges nacionalizmus” – mondta Băsescu.

A volt államfő szerint hosszú távon veszélyt jelent a demokráciára, ha a polgárok elveszítik bizalmukat a demokratikusan választott tagokból álló intézményekben. „Szárnyra kap a nacionalista vonulat, az emberek pedig már nem bíznak a politikai intézményekben. Ha ez volt bizonyos erőszakszervek célja, akkor jó úton vannak ahhoz, hogy elérjék (…) Ha a polgárok azt látják, hogy a nacionalizmus az egyetlen megoldás, hosszú ideig kitartanak mellette” – vélekedett Băsescu.

A politikus aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a francia Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen már Romániában szervezhet konferenciákat. Ezzel a hétvégén Sinaián megrendezett, az európai szélsőjobb pártok részvételével megtartott konferenciára utalt. „Ha Le Pen asszony embereivel újítjuk meg a politikai osztályt, Románia önmagát teszi tönkre, a nemzetbiztonsági szekta képviselőinek pedig tudniuk kell, hogy bennem ellenfelükre akadnak” – jelentette ki Băsescu.

Ezen kijelentését úgy magyarázta, hogy álláspontja szerint Romániában a Román Hírszerző Szolgálatban (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályban (DNA) gyökerező „nemzetbiztonsági szekta” jött létre, amely szándékosan kompromittálni akarja a politikai intézményeket, és amelynek még a kormányban is vannak képviselői.

Băsescu Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettest és Adrian Curaj oktatási minisztert nevezte meg. „Egy olyan nemzetbiztonsági szektáról van szó, amely átláthatatlan módon akarja ellenőrizni a politikai döntéshozatalt” – vélekedett Băsescu. Szerinte a „szekta” célja a politikai intézmények, többek között a parlament elhiteltelenítése. Arra a kérdésre, hogy ki vezeti ezt a „szektát”, úgy válaszolt: az elemzéseket a SRI szintjén végzik, Florian Coldea, a SRI igazgatóhelyettese koordinálásával, a végrehajtást pedig a DNA szintjén, Laura Codruţa Kövesi főügyész vezetésével.

Marine Le Pen egyébként szombaton Si­naián arról beszélt: a jelek szerint az iszla­miz­mus Románia felé halad, az Európai Unió pedig közben képtelen volt hatékonyan fellépni, ezért minden nemzet számára meg kell adni a lehetőséget, hogy eldöntse: az EU tagja akar-e maradni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »