Băsescu lányát és Elena Udreát is kihallgatta a DNA

Băsescu lányát és Elena Udreát is kihallgatta a DNA

Ioana Băsescut, Traian Băsescu korábbi államfő lányát és Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi minisztert is kihallgatta csütörtökön a DNA az exelnök 2009-es választási kampányának finanszírozása kapcsán.

udrea_23_0a0ebb8ea4_bElena Udrea

Traian Băsescu 2009-es választási kampányának finanszírozása ügyében hallgatta ki csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ioana Băsescut, a volt államfő nagyobbik lányát. A DNA ugyancsak behívta Elena Udrea volt fejlesztési minisztert és Dan Andronic újságírót, politikai tanácsadót, akit egy másik ügyben törvénytelen erdő-visszaszolgáltatásban való érintettséggel gyanúsítanak.

Ioana Băsescut mintegy négy órán keresztül hallgatták ki az ügyészek, ezt követően távozhatott a DNA-tól. Vasile Pleşa ügyvéd közölte: a DNA a 2009-es elnökválasztás kampányfinanszírozásának ügyében nyomoz, és védencét, Gheorghe Nastasia volt fejlesztési minisztériumi államtitkárt, aki Elena Udrea miniszteri mandátuma idején töltötte be a tisztséget, már hatósági felügyelet alá helyezték az ügyben vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. A nap folyamán később magát Udreát is hatósági felügyelet alá helyezték. Utóbbi szerint a nyomozás egyes kampányreklámok finanszírozását érinti. Udrea közölte: négyrendbeli pémzmosással gyanúsítják.

Az ügyvéd azt is elmondta, a DNA olyan feljelentések alapján nyomoz, amelyek szerint a hét évvel ezelőtti választási kampányra törvénytelenül fizettek támogatásokat. A feljelentő egy olyan üzletember, aki 2009-ben több százezer – közel egymillió – euróval járult hozzá a választási kampányhoz, és akinek a kérdéses időszakban több szerződése is volt a fejlesztési és idegenforgalmi minisztériummal. A gyanú szerint a szerződéseket a kampány támogatása nyomán kötötték meg vele.

Traian Băsescu ugyanakkor szerdán azzal vádolta meg a DNA-t, hogy abban Laura Codruţa Kövesi főügyészhez közel álló közvádlók egy csoportja mindent meg akar tenni, hogy egyik lányát börtönbe juttassa.

Mint ismeretes, Băsescu 2009-ben alig hajszállal múlta felül a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös jelöltjét, Mircea Geoanát az elnökválasztás másoik fordulójában, így második ötéves elnöki mandátumát is megnyerte.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »