Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

Az elismerést Mészöly szülővárosában, Szekszárdon adták át.

Az elismerést az írónak 2021-ben, a Jelenkor kiadónál megjelent, Lovak a folyóban című regényéért ítélték oda, a díjat Ódor János Gábor, az elnökség tagja adta át a Művészetek Házában rendezett Mészöly Miklós emléknapon – közölte a szervező Mészöly Miklós Egyesület.

Horváth-Márjánovics Diána irodalomtörténész laudációja szerint Bartók Imre regénye nyugtalanító – Mészöly szófordulata szerint – inzultáló olvasmány, mely a sematizmust elutasító szerzői attitűdöt ismételten igazolja, rendkívüli mesterségbeli tudásról tanúskodik, az életmű korábbi köteteinek egyes problémáit pedig finoman hangolja újra.

A méltatásban az olvasható, hogy a mű meglepően letisztult történetalapja alatt húzódó mélyszerkezetében az írói-emberi egzisztenciát megrengető problémákat feszeget, (…) újabb összefüggéseket mutat, befogadóját pedig egyre kevésbé hagyja nyugodni.

Az irodalomtörténész idézte a díj alapító okiratát, amely szerint az elismerést “új utakat kereső, független szellemű írók kapják, akik társadalmi kérdésekben is bátran hallatják véleményüket”.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(“y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(“uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

“Mészölyt nagyon szeretem, és nagyra tartom; azt érzem, hogy egy olyan típusú irodalmat hozott létre, amelynek a legnagyobb problémája mindig önmaga. Az irodalom saját maga előtt is talányos kifejezési forma, ehhez, úgy érzem, a magam eszközeivel, más kontextusban, de tudok kapcsolódni” – mondta a díjazott az MTI-nek.

Bartók Imre 1985-ben született Budapesten, az ELTE filozófia szakán végzett. Szépirodalmi munkái mellett irodalomtörténeti monográfiát is írt, Paul Celan – A sérült élet poétikája című munkája 2009-ben, Rilke – Ornamentika és halál című mű 2011-ben látott napvilágot. Első regénye Fém címmel jelent meg 2011-ben.

A Mészöly Miklós irodalmi hagyatékát gondozó egyesület 2004-ben alapított elismerést kortárs magyar íróknak; 2005-től Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István (1948-1995), Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre, Győrffy Ákos és Borbély Szilárd (1963-2014), Danyi Zoltán, Szabó Róbert Csaba, Lábass Endre, Szvoren Edina és Szolláth Dávid kapta meg a díjat.

Az emléknapon a Szent István téren felavatták az 1921. január 19-én, Szekszárdon született Kossuth-díjas író szobrát is, amelyet Adorjáni Endre szekszárdi szobrászművész készített.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »