Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs …

Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter által az MVM és Paksi Atomerőmű élére helyezett vezetők, a reális zöldek szerint veszélyeztetik Magyarország biztonságos villamos energiával való ellátását.

Az Atomerőmű biztonságáról megjelenő tájékoztatók egyoldalúak, számos kérdést elhallgatnak. A működő Paksi Atomerőmű a politikai elvárásnak tesz eleget, a biztonsági kérdéseket másodlagosnak tekintve, a termelést favorizálja.

A reális zöldek szerint ez a magatartás, a politikai elvárás kiszolgálása visszaüt, nemcsak a négy működő paksi blokkra nézve, hanem a bővítésre is, az ellenzéknek politikai tőkeszerzést eredményez.

A reális zöldek civil szervezet utal Aszódi Attila csernobili sorozatról ír szóló írására:

https://hvg.hu/tudomany/20190704_hbo_csernobil_sorozat_velemeny_aszodi_attila

Kiemelünk belőle két részt, amit Bártfai- Máger Andrea nem tette kötelezővé az általa helyzetbe hozott MVM, paksiaknak, hogy méltóztassanak tudomásul venni.

Hírdetés

„A magyar Atomtörvény egyik végrehajtási rendelete, a 118/2011 (VII.11.) kormányrendelettel kihirdetett Nukleáris Biztonsági Szabályzatok hatályos változata a következőt mondja:

2.2.2. Biztonsági kultúra

2.2.2.0100. Az engedélyes szervezet és a beszállító szervezetek vezetőségének minden szinten következetesen és határozottan el kell várniuk és támogatniuk kell az erős biztonsági kultúrához szükséges hozzáállást, valamint biztosítani kell, hogy a munkavállalók felismerjék és megértsék a biztonsági kultúra kulcsfontosságú szempontjait. Ezt többek között úgy kell megvalósítaniuk, hogy nem támogatják a túlzott magabiztosságot, valamint ösztönzik a nyitott jelentési kultúrát és az olyan kérdésfelvető magatartást, amely megakadályozza a biztonság szempontjából kedvezőtlen tevékenységeket és állapotokat. A szervezet minden tagjának – a felső vezetőségtől kiindulva – hozzá kell járulnia az erős biztonsági kultúra ösztönzéséhez és fenntartásához.”

„A film fő üzenete a szovjet rendszer bírálatán túl az, hogy

„a vas”, a technika nem a hazugságokat, nem az emberek vágyait vagy a vezetők kívánságait követi, hanem a fizika törvényeit.

És ebben mindenképpen egyet kell értenünk a film készítőivel. Biztonságkritikus iparágakban, mint az atomenergia vagy a repülés – de számos más terület is említhető –, a legfontosabb az olyan környezet kialakítása és támogatása, ami a biztonságot, az őszinteséget és a szabályok betartását helyezi előtérbe.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »