Barron püspök arról, hogyan bírta ki 2020-at, és a sorozatról, amit nem lehet részenként megnézni

Az America című jezsuita hetilap négy szerzetesnek és Robert Barron Los Angeles-i segédpüspöknek tett fel kérdéseket arról, hogyan élték meg 2020-at. A Word on Fire nevű népszerű missziós médiaszolgálat alapítója, Barron püspök válaszaiból idézett közösségi oldalán a Vigilia, ezt egészítettük ki még néhány gondolatával.

Két jezsuita szerzetest és két szerzetesnővért kérdezett a lap Robert Barron püspök mellett – mind az öten bevallották, hogy egyfajta Korona-függőségbe estek: falták a The Crown című brit sorozat epizódjait, nem bírták ki, hogy egyszerre csak egyet „fogyasszanak”.

Robert Barron számára Mózes ötödik könyvének, a Második törvénykönyvnek egy mondata (MTörv 11,26) ragadja meg legjobban 2020 lényegét:

Hasonlóan fogalmaz a Szentírás kicsit később: „Tanúul hívom ma az eget és a földet, hogy elétek tártam az életet és a halált, az áldást és az átkot! Válaszd az életet, hogy élj te is, és utódaid is!” (MTörv 30,19).

A második kérdésre adott válaszát a Vigilia nyomán idézzük:

„Rendkívül hálás vagyok azért, hogy 2020-ban nagyon sok időm volt az imádságra, a csendes gondolkodásra, az olvasásra és az írásra. A járvány lehetővé tette, hogy előbújjon belőlem a szerzetes. Normális esetben túl sok időt töltök autóban és repülőn, mert számos megbeszélésen jelen kell lennem. A koronavírus és a Zoom az útjaim nagy része alól mentesített, s ezért jóval több szellemi és lelki jellegű munkát tudtam végezni.”

Milyen imaforma segítette leginkább az elmúlt évben? A püspök a napi szentórákat emelte ki, az egy-másfél órás szentségimádásokat.

Robert Barron elárulta, a legszigorúbb lezárások idején elővette a gitárját is, és jóval többet hallgatott zenét, főleg Willie Nelsont.

Hírdetés

Középiskolás korában a bölcs Lorraine Crawford nővér azt mondta nekik, az érettség egyik legbiztosabb jele, hogy az ember jól tudja kezelni a változásokat. „A koronavírus nehéz helyzetbe hozott minket, mint egy jól megcsavart labda (angol kifejezés a baseballból – A szerk.), és mindannyiunkat arra kényszerített, hogy jó néhány változással megbirkózzunk.”

Hogy mi volt a legviccesebb dolog 2020-ban? „Szeptemberben felkeresett otthonomban Jonathan Roumie, ez a nagyszerű színész, aki Jézus szerepét játssza a Kiválasztott című sorozatban. Vacsora után a verandán üldögélve vicceket és történeteket meséltünk egymásnak. Rájöttem, hogy Jonathan nagyon jól tud utánozni másokat, s különösen jó abban, hogy a Simpson család alakjainak hangját utánozza. Jézus arcát látni, miközben tökéletes Homer Simpson-hangon beszél – ez volt az év legviccesebb pillanata.”

A Vigilia idézi Barron püspök szavait arról, hogy mit tanított neki Isten a pandémia évében:

„2020-ban sokat gondolkodtam Pascalnak arról a megfigyeléséről, hogy a legtöbb ember különböző szórakozási formák (divertissements) keresésével tölti idejének nagy részét, azért, mert kereket próbál oldani az életbevágó kérdések, Isten, az élet értelme, a bűn, a megváltás,  és hasonló kérdések elől. A koronavírus elsöpört egy csomó szórakozási formát, s ezért, legalábbis elvileg, módot adott rá, hogy birokra keljünk az igazán fontos kérdésekkel. Amikor Thomas Mertontól megkérdezték, hogyan tudja az ember legjobban előmozdítani az imaéletét, azt felelte: »Szánjunk rá időt.« A vírus mindannyiunknak lehetővé tette, hogy több időt szánjunk a fontos dolgokra.”

Az új esztendőben, vélekedik a püspök, kulcsfontosságú, hogy sokkal mélyebben és teljesebben bízzunk Istenben.

„Bármi is történik, Isten nagyobb szeretetre hív minket – hangsúlyozta Robert Barron. – Panaszkodhatunk a szenvedésünkről és a jelen nehézségeiről, de tekinthetünk rá úgy is, hogy különleges lehetőséget kaptunk arra, hogy a másik ember javát akarjuk.”

A 2020-ban olvasott könyvek közül a 19. század végén hivatalt viselt Ulysses S. Grant amerikai elnök életrajzát emelte ki a püspök, a dokumentumfilmek közül pedig a Netflix Társadalmi dilemma című filmjét, amely a közösségi média veszélyeit járja körül, és maguk a fejlesztők kongatják meg a vészharangot saját találmányaik kapcsán. A sorozat pedig, melynek epizódjait még egy püspök sem tudja egyesével nézni: a The Crown (A korona), mely II. Erzsébet uralkodásának eseményeit idézi fel.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség/Facebook; America Magazine

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »