Bárotító levél Etiópia egyházainak és lakosságának

Az Egyházak Világtanácsa (EVT), a Lutheránus Világszövetség (LWF), a Református Egyházak Világközössége (REV), az Egyházak Össz-afrikai Konferenciája (AACC), az északkelet-afrikai egyházak és ökumenikus tanácsok közössége, az ACT Alliance, az Anglikán Világközösség és a Metodista Világtanács (WMC) közös lelkipásztori levélben fordultak az etióp egyházakhoz és néphez, amelyben kifejezték együttérzésüket és elkötelezettségüket, hogy imádságaikkal támogatják a konfliktusoktól és feszültségektől szenvedő országot és mellettük állnak ezekben az embert próbáló időkben.

Screen Shot 2020-12-10 at 11.24.04.png

Fotó: oikumene.org

Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot (János 16,33)

Kedves etiópiai Testvéreink!

A keresztyén szeretet és törődés jegyében továbbítjuk testvéreitek üzenetét szerte a világból egyházak, egyházi szervezetek és hálózatok képviseletében, akik eltökéltek abban, hogy végig kísérjenek benneteket, etióp egyházakat és az etióp népet egy olyan időszakban, amikor az országotokat fenyegető kihívásokkal néztek szembe.

Együtt gyászolunk veletek a halottak és sebesültek, az ország északi részén zajló tragikus konfliktust követő áttelepítések és a megosztottság miatt. Mély aggodalommal tölt el bennünket a viszontagság és veszteség, amely a civil lakosságot sújtotta, legfőképpen a védteleneket; nőket, gyerekeket és a testi fogyatékkal élőket. Együttérzünk mindenkivel, aki elvesztette szeretteit ebben a krízishelyzetben és imádkozunk, hogy gyászukban Isten adjon nekik vigasztalást.

Fájlaljuk a tényt, hogy ez a konfliktus jelentősen súlyosbította az etióp népet amúgy is sújtó válságokat – beleértve az egyes etnikai és vallási csoportok elleni támadásokat, a Nagy Etióp Reneszánsz-gát körül kialakult regionális feszültségeket, a 25 év alatt tapasztalt legnagyobb sáskajárást és annak katasztrofális hatását az élelmiszer termelésre és a koronavírus-járványt.

Az egyházak és egyházi szervezetek emberi szenvedésre és szükségre adott válaszára, béketeremtő, megbékélést és egységet munkáló szolgálatára hatalmas szükség van, főleg ezekben a súlyos kihívásokkal teli időkben. Szolidaritásunkat és elhatározásunkat megerősítve támogatjuk és végig kísérjük Etiópia egyházait az az igazság, béke és emberi méltóság jegyében végzett prófétai szolgálatuk betöltésében.

Arra bátorítunk titeket, hogy továbbra is biztassátok Etiópia lakosságát, hogy a békés megoldást válasszák a konfliktusok és nézeteltérések kezelésére. Imádkozunk, hogy nyerjetek erőt és bölcsességet Etiópia népének szolgálatához a szükség idején. Tudnotok kell, hogy folytonosan imádkozunk valamennyi emberért Etiópiában.

Krisztus tanítványaiként és az Ő missziójában részes partnerekként, a szeretet és az együttérzés köteléke fűz össze veletek, főleg ezekben a pillanatokban, hogy osztozzunk a fájdalomban és felemeljük egymást. Veletek együtt imádkozunk azért, hogy véget érjen ez a konfliktus, az áttelepítettek biztonságban térhessenek vissza otthonaikba, megbékélés befogadó folyamatában részt vehessen minden fél és az tartós békét hozzon valamennyi ember számára Etiópiában.

Az Úr Jézus Krisztus mindenen győzedelmes hatalma tartson meg közös hitetekben.

Screen Shot 2020-12-10 at 10.40.43.png

Forrás: oikumene.org