Baross Gábor Park létesül Pozsonyban

Baross Gábor Park létesül Pozsonyban

Pozsony-Óváros vezetése négy közterület elnevezését hagyta jóvá, amelyek között szerepel Baross Gábor magyar politikus, a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítójának parkja is.

A történelmi városközpont négy új közterülettel bővül. Pozsony-Óváros térképén így nemsokára megtalálhatjuk Baross Gábor Parkját (Park Gábora Barossa), Armin Frieder rabbi lépcsősorát (Schody rabína Armína Friedera), az Emlékezet aluljáróját (Podchod pamäte), illetve az 1989. november 16-ka diákjainak aluljáróját (Podchod študentov 16. novembra 1989).

Minderről a pozsony-óvárosi képviselők döntöttek. Az elnevezésekhez még nyilatkoznia kell a pozsonyi városi tanácsnak is.

Baross Gábor magyar politikus, a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítója után elnevezett park a Gajova- (egykori Szlemenics Pál-utca), Alžbetínska-, és Dobrovičova utca (Dobrovits Mihály utca), illetve a Štúr utca hátsó része közötti területen helyezkedik majd el.

Hírdetés

Jegyezzük meg, hogy a mai Štúr utca Csehszlovákia megalakulásáig a Baross Gábor-út nevet viselte.

Armin Frieder rabbi nevét azon összekötő lépcsősor viseli majd, amely a Zsidó utca és aluljáró felől vezet a Hal térre, vagyis arra a helyre, ahol egykor a neológikus zsinagóga állt. Az épületet 1969-ben bontották le a Szlovák Nemzeti Felkelés Hídja építése miatt.

Ugyanakkor a Sznf-híd mindkét főútja alatti gyalogos aluljáró, amely a Zsidó utca felőli lépcsősort köti össze a Hal térrel, az Emlékezet aluljárója (Podchod pamäte) nevet viseli majd. A Pozsonyi Zsidó Hitközösség ezért az említett aluljáró felújítását tervezi, amely jelenleg elhanyagolt állapotban van.

A Hodža téri aluljáró az 1989. november 16-ka diákjainak aluljárója (Podchod študentov 16. novembra 1989) nevet viseli majd. Az elnevezés azon pozsonyi középiskolás fiatalok és egyetemisták bátorságára emlékeztet, akik 1989-ben nyilvánosan fejezték ki elégedetlenségüket a totalitárius kommunista rendszerrel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »