Barna: Kövesi sikerével újabb arculcsapás érte a PSD-ALDE-koalíciót

Azáltal, hogy az Európai Parlament (EP) szakbizottságai úgy döntöttek, Laura Codruţa Kövesit javasolják az európai főügyészi tisztségre, újabb arculcsapás érte a PSD-ALDE-koalíciót az európai partnerek részéről – állítja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Dan Barna azt mondta, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) lezajlott szavazás nyomán minden európai intézmény és politikus számára világossá válhatott, hogy Laura Codruţa Kövesi hozzáértő, megbízható ügyész, akinek jelentősen megnőttek az esélyei az európai főügyészi tisztség megszerzésére.

“Erre nekünk, romániaiaknak nagyon büszkének kell lennünk. Ugyanakkor ez egy újabb arculcsapás a Romániát immáron két és fél éve megszégyenítő PSD-ALDE-többségnek az európai partnerek részéről” – fogalmazott Barna.

Hírdetés

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot szerdán az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában az európai főügyészi tisztségre javasolt három jelölt meghallgatását követően. Kövesire a testület 26 tagja adta voksát, a francia Jean-Francois Bohnert 22, Andres Ritter német jelölt pedig egy szavazatot kapott. Hasonlóan rangsorolták a jelölteket az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT) kedd este tartott szavazáson: itt is Kövesi végzett az élen 12 szavazattal, Jean-Francois Bohnerre a testület 11 tagja, Andres Ritterre pedig egy bizottsági tag adta voksát. Minhárom jelöltet kedden hallgatták meg a két bizottság együttes ülésén.

A két testület javaslatát továbbítják az Elnöki Konferenciának és Antonio Tajani EP-elnöknek.

Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »