Barna foltok az arcbőrön: mi okozhatja?

Ha a bőr színét adó pigment túltermelődik, esztétikai problémát okozó foltok jelennek meg az arcon. Bár a világosbarnától egészen a fekete színig terjedő hiperpigmentáció többnyire ártalmatlan, mégis sok kellemetlenséget okozhat.

A melanin nevű pigment túltermelődése miatt keletkező, különböző méretű sötét foltok leggyakrabban a fedetlen bőrfelületeken, így például az arcon jelennek meg. Az elsősorban esztétikai problémát okozó szépséghibának több különböző fajtája létezik. A leggyakoribb, a kisebb kiterjedésű májfolt, amelyet – az apró szeplőkhöz hasonlóan – a napsugárzás vált ki. Szintén sűrűn előfordul az úgynevezett melasma is, amelyet gyakran terhességi maszknak neveznek. A különböző hormonváltozások következtében – többnyire a várandósság során – megjelenő, akár nagyméretű, barna, szabálytalan alakú foltok, az arcbőr mellett a karon is kialakulhatnak – írja a Házipatika.com.

Hiperpigmentációt azonban nemcsak a nap és a hormonváltozások okoznak, hanem különböző bőrsérülések, bőrgyulladások vagy kozmetikai kezelések is, valamint kialakulásukban szerepet játszhat az életkor, genetikai tényezők, bizonyos gyógyszerek, betegségek, vitaminhiány, tetoválások, illetve hennás festékek. Fontos megjegyezni, hogy ha a sötét foltok bármilyen okból már előjöttek, a napozás tovább ronthatja az állapotot.

Hírdetés

A foltok halványítására elvégezhetők különböző antipigmentációs eljárások. Ilyen például a kémiai hámlasztás – amely során savas oldattal kezelik az arcot, hogy eltávolítsák a bőr felső rétegét – vagy a különböző lézeres eljárások. A bőrgyógyászati beavatkozások rendkívül hatékonyak lehetnek, ugyanakkor költséges és esetenként drasztikus megoldást jelentenek; bőrirritációt, gyulladást vagy akár égési hegeket is okozhatnak. A boltokban, illetve patikákban elérhető kozmetikumok használata ennél jóval kíméletesebb módszert jelent, azonban csak abban az esetben hatékony, ha gondosan kiválasztjuk a kifejezetten hiperpigmentációs bőrre ajánlott, megfelelő összetételű termékeket.

Mivel a hiperpigmentáció leggyakoribb oka a napsütés, elsődleges feladat az UV-sugarak elleni folyamatos és hatékony védekezés. Ehhez érdemes olyan kombinált fényvédőszert használni, amely hatékonyan megelőzi az újabb bőrhibák kialakulását, miközben a már meglévő foltokat is halványítja. Fontos, hogy a választott készítmény széles spektrumú UVA/UVB fényvédelmet nyújtson, valamint javasoltak például azok a thiamidolt vagy B-Resorcinol hatóanyagot tartalmazó változatok, amelyek már néhány hét használat után láthatóan csökkentik a melanintermelést, és elhalványítják a sötét foltokat.

Egyes színezett fényvédő szerek glicirretinsavat is tartalmaznak, így további támogatást nyújtanak a bőr saját DNS-javító mechanizmusának. A naptejek mellet érdemes olyan 50-es fényvédő faktorú CC (color correcting, azaz színkiegyenlítő hatású) krémeket is alkalmazni, amelyek licochalcone-t tartalmaznak. A licochalcone hatóanyag azért hasznos összetevő a bőrápolás során, mert képes semlegesíteni az UV-fényt, valamint a HEVIS (nagy energiájú látható fény) következtében létrejött szabadgyököket.

A hatás növelése érdekében ajánlott olyan UV-szűrőket, valamint thiamidolt tartalmazó, hidratáló nappali, illetve éjszakai arckrémeket használni, amelyek hialuronsavval is kiegészülnek. A hialuronsav megköti és megtartja a nedvességet, ezáltal nagyban hozzájárul a bőr egészséges üdeségéhez. Foltos arcbőr esetén szintén javasoltak a könnyen alkalmazható anti-pigment korrektor stiftek, valamint azok a koncentrált hatóanyagtartalmú anti-pigment szérumok is, amelyek a sötét foltok hatékony csökkentésével látványosan megújítják, egyenletesebbé és simává varázsolják a bőrt.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »