Bármikor robbanhat az újabb észak-koreai atom

Újabb atomkísérletre készül Észak-Korea – dél-koreai források szerint. Phenjan állítólag már be is fejezte az előkészületeket, és bármikor végrehajthatja a robbantást. A japán miniszterelnök szerint példátlan biztonsági helyzet alakult ki a térségben. Kína ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy csak szankciókkal nem lehet megoldani a válságot.

„Obamáék csapata körbe-körbe futkos és mindenféle jelentéktelen szankciókról beszél, amelyeken mi csak nevetni fogunk” – üzente a népnek és a külvilágnak az észak-koreai diktatúra. A külügyminisztérium közleményét az állami televízióban olvasták be. A nemzetközi közösség újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja a kommunista országot a múlt pénteki atomkísérletért. Phenjan önvédelemre hivatkozik és agresszorként tekint egyik fő ellenségére, az Egyesült Államokra.

Dél-koreai források szerint Phenjan újabb robbantásra készül, az előkészületeket már befejezték. „A dél-koreai és az amerikai hírszerzés becslése szerint Észak-Korea bármikor kész újabb nukleáris kísérletet végrehajtani” – közölte Moon Sang-Gyun, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője.

A japán miniszterelnök élne a törvényi felhatalmazással, amely megengedi japán katonák külföldi állomásoztatását. „Észak-Korea két nukleáris tesztet hajtott végre az elmúlt kilenc hónapban. Ez teljesen elfogadhatatlan. Emellett a nemzetközi közösség rosszallását figyelmen kívül hagyva többször is rakétakísérleteket végzett. Egyes rakéták Japán gazdasági zónáján belül értek célba múlt hónapban és ebben a hónapban. Ilyen helyzetre korábban nem volt példa” – emelte ki Abe Sinzó.

Az észak-koreai atomkísérletet a kommunista ország szövetségese, Kína is elítélte. „A tények több alkalommal is azt bizonyították, hogy csak szankciókkal nem lehet megoldani a problémát. A Koreai-félsziget biztonsági veszélyeit csak úgy lehet megoldani, ha minden fél érdekeit figyelembe vesszük. A saját érdekekre építő, egyoldalú lépések zsákutcát jelentenek, csak fokozzák a feszültséget és bonyolítják a helyzetet” – hangoztatta a kínai külügyi szóvivő.

Elemzők attól tartanak, hogy az újabb büntetőintézkedések levét az észak-koreai lakosság issza majd meg, miközben az országot természeti katasztrófa sújtja. Az ENSZ adatai szerint az elmúlt hetek áradásaiban több mint 130-an vesztették életüket és házak tízezrei semmisültek meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »