Bármikor kitörlet a Katla és még két másik izlandi vulkán – 30 kilométer magasra is kilőhet a hamu

Bármikor kitörlet a Katla és még két másik izlandi vulkán – 30 kilométer magasra is kilőhet a hamu

A Katla utoljára 1918-ban tört ki, pedig általában 40-80 évente szokott.

Brit és izlandi kutatók szerint a tűzhányó nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki. „Ez a kibocsátás a vulkán aktivitására utal” – mondta Evgenia Ilyinskaya, a Leedsi Egyetem kutatója. Hozzátette: ennek a gázmennyiségnek a felszabadulását valószínűleg magma felgyülemlése okozza.

A szakértők a méréseket repülőgéppel végzik. A Katla a szigetország déli részén található, mintegy 20 kilométerre északra az Eyjafjallajökull tűzhányótól, amely 2010-ben kitörésével az Atlanti-óceán teljes északi térségének légi közlekedését megbénította.

A Katla a történelmi adatokat nézve általában 40-80 évente tör ki, ez utoljára 1918-ban következett be. „A Katla kitörése már esedékes.

Tudjuk, hogy ki fog törni, de nem tudjuk, mikor”– mondta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hírdetés

Kitöréskor a hamu akár 30 kilométer magasra is kilövellhet az atmoszférába.

A geológusok napi méréseik során nem találtak riasztó változásokra utaló jeleket. A nagy szén-dioxid-mennyiség azonban figyelemfelkeltő. Ilyinskaya figyelmeztetése szerint a kutatóknak szemmel kell tartaniuk a Katlát.

„Más, például hawaii vagy alaszkai vulkánokról tudjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hetekkel vagy évekkel is megelőzheti a kitörést” – mondta a kutató. Nem a Katla az egyetlen tűzhányó, amelyet az izlandi kutatók figyelemmel kísérnek. A Jekla és az Öraefajökull is bármikor kitörhet.

MTI/Origo

Nyitókép: Earth Chronicles


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »