Barkó Virtus Napja – Parasztolimpia Gömörpéterfalán (Képekkel)

Barkó Virtus Napja – Parasztolimpia Gömörpéterfalán (Képekkel)

Negyedik alkalommal rendeztek parasztolimpiát a Barkóságban lelkes emberek. Olyanok, akik szeretik a vidám, életrevaló közösséget, szeretik a versengést, szeretik a virtust. A barkók ilyen emberek.

A Barkóság az Erdőhát-dombság területén található, a Medvesaljától húzódik fel egészen Ózdig, a Gortva patak nagy ívétől át a Hangony patak völgyéig. Félreeső, erdős rész ez, kevés művelhető mezőgazdasági területtel. A kemény erdei munkában megedződött férfinép jó katonaanyagot szolgáltatott a történelem során, ezért van nagy hagyománya itt ma is a virtusnak. Helytörténészek szerint a Barkóság, barkó elnevezéseknek is innen van az eredete. Az egyik császári huszárezred csak innen verbuvált huszárokat, az ő parancsnokuk volt egy Barkó nevű ezredes. 

A parasztolimpia ötlete Kopecsni Gábortól és szűkebb baráti körétől származik. A versenyszámok a szórakozni vágyó, egyszerű embereknek szólnak. Portálunknak az egyik résztvevő így jellemezte őket:

„Jók, teljesíthetőek, jókat lehet közben röhögni is. Nekünk találták ki őket.”

Hírdetés

Kopecsni Gábor az esemény főszervezője így informálta a portálunkat:

„Jók a tapasztalataim. Fejlődünk  mindig, minden évben vannak újabb ötletek, amelyeket beépítünk a versenyzésbe. Örömmel tölt el, hogy nagyon sokan voltunk. Nagyjából ötven résztvevő és nagyszámú közönség. Annak örülök, hogy eljöttek versenyezni még Dunaszerdahely mellől is.”

A barkó emberek segítőkészségéről, összefogásáról Kopecsni így írt a Facebook.com oldalán:

”Sokan nekem mondanak majd vissza köszönetet és gratulációt, de ez nem helyes, mert ez az igazi összefogás példája. Nagyon sokan kivették a részüket, akár kis dologban, akár nagyban, akár péterfali, akár nem, ez az érdem mindannyiunké. Nem a pénz a motiváló, hanem a közösség összefogása, s aki itt volt, az érezhette, hogy nagyszerűen sikerült!   Jómagam a sok jó érzés mellett csak annyit írok: köszönöm!”

Mede Géza


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »