Bárkit lehallgathat a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda Ukrajnában

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt szeretné, hogy a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda számára engedélyezzék a lehallgatásokat.  Ezen kívül az IMF-nél úgy gondolják, hogy az Korrupcióellenes Irodának meg kell adni azt a jogot is, hogy önállóan végezhessen különböző műveleteket, és szabad hozzáférést kell adni számukra a számítógépes és levelezési adatokhoz is.

Hogy a lehallgatások segítenek e majd s Nemzeti Korrupcióellenes irodának a korrupció elleni harcban, erről a Főváros Hangja rádióadásában beszélt Denisz Ovcsarov ügyvéd – közli a RIA Novosztyi.

A lehallgatáshoz nálunk csak az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak van joga?

Nem, a Nemzeti Rendőrségnek szintén van.

Véleménye szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) miért ellenzi, hogy a Korrupcióellenes Irodának is megadják ezt a jogot?

Gondolom, attól tartanak, hogy esetleg őket is lehallgatnák. Jelenleg ugyanis az Ukrán Biztonsági Szolgálatot semmilyen más szerv nem ellenőrzi.

A Nemzeti Rendőrség lehallgathatja az SZBU munkatársait?

Nem, ez nem lehetséges, mivel az SZBU feljebb való szerv.

És ha a Nemzeti Korrupcióellenes iroda megkapja a jogot?

A Nemzeti Rendőrségnek nincsen joga az SZBU munkatársa után vizsgálódni. Erre csak akkor van lehetőség, ha a Legfőbb Ügyészség ad rá engedélyt. A Nemzeti Korrupcióellenes Iroda ezt viszont már a korrupciós bűncselekmények felderítése során már megteheti.

Ha megkapja ezt a jogot a Korrupcióellenes Iroda, akkor kiket hallgattathatnak majd le? Сsupán a magas rangú hivatalnokokat?

Ha a törvény alapján nézzük meg a kérdést, akkor azokat a személyeket, akiket korrupciós jellegű cselekmények elkövetésével gyanúsítanak, vagy pedig csupán csak tanúi voltak ilyen típusú bűncselekményeknek: ezek lehetnek bírák, ügyészek, magas rangú hivatalnokok, vagy akár az SZBU alkalmazottai is, tehát főképpen magasabb beosztásban lévő hivatalnokaink.

Kötelesek-e közölni az adott személlyel, hogy a telefonját lehallgatták, vagy lehallgatják?

Nem, a döntést nem a Korrupcióellenes Iroda hozza meg, hanem a fellebbviteli bíróság. Ők csak a bíróság döntését hajtják majd végre. Tehát durván mondva, ha a nyomozó Önt vagy engem le akar hallgatni, akkor a bírósághoz kell fordulnia jóváhagyásért, és csak azután cselekedhet.

A Legfőbb Ügyészségnek van lehallgatási joga?

Természetesen igen.

Nem mond-e ellent az ukrán törvényhozásnak a lehallgatási jog?

Nem… Azonban Ukrajnában ez még nincs is legalizálva, ez egyelőre csupán még az IMF egyik követelménye.  A Nemzeti Korrupcióellenes Irodának ez a jog meg lesz adva. Itt nincs semmilyen ellentmondás, és ha azt akarjuk, hogy az iroda egy független szerv legyen, akkor ezt meg kell adni neki, hogy majd teljes egészében le tudjon eljárást végezni akár az SZBU, a Nemzeti Rendőrség, vagy pedig a Legfőbb Ügyészség munkatársai ellen is.

Ön mit gondol, ez segíti majd a korrupció elleni harcot?

Ez mindenképpen elősegíti majd, de az is érthető, hogy lesznek hibák mivel a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda egy új szerv.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Nemzeti Korrupcióellenes Iroda, Ukrajna, ukrajnai hírek, lehallgatás, emberi jogok, korrupció, IMF, Nemzetközi ValutaalapForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »