Bárki belenézhet a hódmezővásárhelyi Elios-szerződésbe

Bárki belenézhet a hódmezővásárhelyi Elios-szerződésbe

Cikkünket frissítjük!

Közzé tették Hódmezővásárhely honlapján az ajánlattételi felhívást, az Eliosszal – akkor még jogi elődjével, az ES Holdinggal – kötött szerződést és a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amelyben részben elutasította a Tungsram-Schrédernek a közbeszerzési eljárás ellen benyújtott kérelmét – szúrta ki a Hvg.hu.

A 2010. március 1-jén köttetett szerződésben a vállalkozói díjat nettó 577 004 129, bruttó 721 255 161 forintban állapították meg. A dokumentum szerint a vállalkozó – azaz Tiborcz István és Erdei Bálint, az ES Holding Zrt. vezérigazgatói – azt vállalta, hogy a projekttel az „érintett fogyasztási helyek tekintetében 25 százalék megtakarítást ér el”.

A város újonnan megválasztott polgármestere, Márki-Zay Péter hétfőn reggel megígérte: kikéri az Elios-ügyben született OLAF-jelentés Hódmezővásárhelyre vonatkozó részét.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Hódmezővásárhely – az akkor még Lázár János vezette város – volt a legelső, amelynek közvilágítási tenderét megnyerte az akkoriban Tiborcz István érdekeltségében álló cég. Noha szabálytalanságok árán zsebelte be a projektet, tökéletes referenciának bizonyult: győzelemhez segítette az Eliost a későbbi pályázatok egész sorozatán.

Az unió csalás elleni hivatala által vizsgált, vagyis az összes Elios-nyeremény közül a hódmezővásárhelyi volt a legdrágább, a jelentésbeli végösszeg alapján végül 940 millió forintba került. Az OLAF az Elios 35 közvilágítási projektjét vizsgálta, és összesen 43,7 millió euró (több mint 13 milliárd forint) uniós támogatás megvonását javasolta. A hivatal a 35 projekt mindegyikénél talált szabálytalanságot, és 17 esetben jutott arra a következtetésre, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

A jelentés szerint a pályázatban a megrendelő önkormányzat nem kötötte ki, pontosan milyen technológiával kell elérni azt, hogy energiatakarékosabb legyen a város közvilágítása, annak kidolgozását a pályázókra bízták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »