Bárhova nyúlunk, egy a végeredmény: „radikalizmus és a szélsőségesség elleni küzdelem”

Találkoztak hétvégén a G7 csoport oktatási miniszterei a nyugat-japáni Okajama prefektúrábeli Kurasikiben. Az Európát sújtó menekültválság árnyékában úgy határoztak: a jövőben együttműködnek azért, hogy a menekültek és bevándorlók gyerekei hozzájussanak a minőségi oktatáshoz. Mert akkor majd pillanatok alatt megváltoznak, a jogkövető européerek lesznek.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió képviselői a tanácskozás után közös nyilatkozatot adtak ki. Ebben azt írták, hogy az oktatás jelentős szerepet játszik a nemzetközi közösségben a béke fenntartása terén. A dokumentumban a miniszterek a radikalizmus és a szélsőségesség elleni küzdelem szempontjából fontosnak nevezték, hogy a fiatalok megismerjék az olyan alapértékeket, mint a demokrácia és a jogállamiság.

A miniszterek megegyeztek arról is, hogy a szegény sorban élő fiatalok és a nők számára is egyenlő lehetőségeket kell biztosítani.

A közös nyilatkozat szerint a G7 országcsoport a jövőben kiemelt figyelmet szentel majd a tudományok és a matematika oktatásának.

A mostani kétnapos találkozón született akcióterv szerepelni fog a május 26-án és 27-en esedékes G7-csúcstalálkozó napirendjén is. Utóbbi helyszíne a közép-japáni Mie prefektúra lesz.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »