Bárdos Gyula a népszámlálásról. Cizellálva kell a számokhoz nyúlni

Bárdos Gyula a népszámlálásról. Cizellálva kell a számokhoz nyúlni

Komoly feladatokat ró a felvidéki magyarságra a népszámlálás eredménye. Míg a közélet szereplői úgy kommunikálják a statisztikákat, örülni kell annak, hogy legalább nem csökkent nagy mértékben a felvidéki magyarság száma, addig mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy nincs itt az ideje a pihenésnek, nem lehet hátradőlve nyugtázni az eredményeket. Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét kérdeztük.

Január 23-án adták az országos Csemadok-díjakat Galántán. A kitüntetéseket és elismeréseket ismét olyan – a Csemadok berkeiben is sokat bizonyító – személyek kapták, akik sokat letettek már a magyar hagyományok és kultúra őrzésének asztalára, sokat áldoztak a határontúli magyar lét megtartásának oltárán. A díjátadás és a népszámlálás apropóján Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke is véleményezte a statisztikákat és a mutatókat.

Bárdos szerint elemezni kell a számokat. Ami nagyon komoly gondot jelent, az az anyanyelv vállalásának eredménye.

Azzal kapcsolatban én optimistább voltam. A lényeg az, hogy mindenki a saját területén találja meg, mit kell tennie annak érdekében, hogy az asszimiláció ne legyen ilyen gyors ütemű”

– magyarázta a Csemadok elnöke.

Hírdetés

Hozzátette, mindenkinek elemeznie kell a saját régiójának eredményeit, mert a számok néha nem teljesen azt adják vissza, amit várunk. Ha azt nézzük, hogy egyes régiókban harmincezerrel növekedett a lakosok száma, de a magyarság aránya nem változott, akkor meg kell vizsgálni, miért gyöngültünk. Nagyon cizellálva kell a számokhoz nyúlni.

„Minden régióban, minden községben van elég tennivaló. Ehhez hozzá kell tennie magát a Csemadoknak, az intézményeknek, kevesebbet kell beszélni, és többet kell tenni. Amit Kölcsey is leírt: Hass, alkoss, gyarapíts…. na azt kell tenni itt a Felvidéken is. Nem siránkozni, hanem megszervezni magunkat” – folytatta Bárdos. Az iskolai beíratásoknál újra és újra, rendületlenül bizonyítani kell, hogy azért össze tudjuk kapni magunkat. Az önkormányzati és a megyei választásokon is hiába várjuk másoktól a segítséget.

Bárdos szerint a cselekedetekre, tettrekészségre kell, hogy ösztönözzön bennünket a népszámlálás. Vannak pozitív dolgok is. Az, hogy például a Csemadok berkeiben fiatalok hoznak létre szerveződéseket, azt jelenti, hogy érzik a felelősséget, hogy ezt a stafétát át kell venni.

„Ha vannak hiteles emberek, lobogó fáklyák, előfutárok, akik csinálnak valamit, akikre fel lehet nézni, akkor lassítani lehet az asszimilációt. Realista vagyok, megállítani biztos, hogy nem lehet azt, de lelassítani igen. És le is kell, hogy ne csak szenvedő alanyai legyünk a szlovákiai történéseknek, hanem mozgatórugói a saját területeinken. Ez a feladat, erre vállalkoztunk, ezt kell csinálni” – zárta le az elemzést a Csemadok országos elnöke.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »