Bárdos a JOJ TV-ben: Önök kétszínűek. Érsek: nem tudom, mi az a korrupció (Szavazz)

Bárdos a JOJ TV-ben: Önök kétszínűek. Érsek: nem tudom, mi az a korrupció (Szavazz)

A kampányidőszak talán eddigi legjobb, összeszedett, tömör, aktív teljesítményét nyújtotta Bárdos Gyula (MKP), a JOJ TV kedd esti politikai vitaműsorában. A Magyar Közösségi Összefogás listavezetője hetedmagával kapott meghívást a műsorba, rajta kívül még Érsek Árpád (Most-Híd), Alojz Hlina (KDH), Boris Kollár (Sme rodina), Štefan Harabin (Vlasť) és Tomáš Drucker (Dobrá voľna) kapott teret.

A JOJ TV holnapján itt lehet szavazni, ki mennyire volt meggyőző.

Bárdos az elején – a másor egyébként remekül vezető – Michal Magušin kérdésére válaszolva elmondta, nem sajnálja, hogy évekkel ezelőtt nem tartott Bugár Bélával a Most-Hídba. Ő maga mindig az összefogás pártján állt, ezért is indult 2014-ben az államfőválasztáson egyedüli magyar jelöltként, ahol több mint 100 ezer szavazatot szerzett, és túllépte az 5 százalékot, bár Bugár Béla akkor más jelöltet támogatott.

„A magyarok megosztottsága már régóta tart, ami nem jó. A Magyar Közösség Pártja ennek ellenére mindig a jobb oldalon állt”

– hangsúlyozta.

Érsek Árpád szintén kérdésre reagálva a Smerrel való kormányra lépés egyedüli lehetőségét magyarázta. 2016-ban szerinte nem volt más megoldás, mint a Ficoékkal való közös kormányzás.

„Alternatíva az előrehozott választások lettek volna. Más kormánykoalícióra ugyanis nem volt mód. De megérte, mert soha ennyi eredményt Dél-Szlovákiával kapcsolatban nem értünk el, mint ebben a ciklusban“

– érvelt a Most-Híd listavezetője.

A műsor további részében a választási programok egyes fejezeteinek bemutatására kaptak lehetőséget a listavezetők. Az Érsek és Bárdos által elmondottak az egyes szakterületek szerint kivonatozva:

Programprioritások

Érsek – „Az autópálya-építés mindenki számára fontos. Hallgatom, hogy ki milyen gyorsan képes rá. Számunkra azért is prioritás, hogy ne az emberek járjanak munkába, hanem a munka jöjjön az emberek után. Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy nem megy olyan gyorsan az építésük, mint azt terveztük.”

Bárdos – Megerősítette, hogy programjuk csak a dél-szlovákiai magyarokat szólítaná meg. Szerinte ugyanúgy az ott élő szlovákokra és romákra is összpontosítanak, akik velük együtt hátrányból indulnak.

„Programunkat a fiatalokkal együtt alkottuk, akik bár nem voltak eddig a politikában, de már világot láttak és tapasztaltak. A legfontosabb számunkra a jogállam bebiztosítása. Mert lehet akármilyen jó programunk, ha nem váltjuk le a Smer – SNS kormányt, semmit nem fogunk tudni megvalósítani belőle.“

Válaszában elmondta, hogy a magyarlakta területeken gyenge az úthálózat, mely sürgős fejlesztést igényel. „Ha az autópályát délen keresztül húztuk volna meg Pozsonyból Kassára, már vissza is értünk volna vele”- jegyezte meg, rámutatva arra, hogy a magyar vidéknek ugyanolyan jogai vannak, mint a szlovák városoknak, ami nem azt jelenti, hogy dél észak ellen lenne.

 Egészségügy

Érsek – „Komoly tárca. Nem azon kellene háborúznunk, hogy ki mit csinált és mit nem.” Fő probléma szerinte az orvoshiány, mely megoldást igényel. Elmondta azt is, hogy támogatja a kórházak sztratifikációját.

Bárdos – A műsorvezető kiemelte, hogy az MKÖ választási programjának része, hogy megelőzze a kórházak létszámának csökkentését. „Programunkat praktizáló orvosok írták. Felelőse György Kovács, aki Pozsony legnagyobb kórházát igazgatta” – mondta. A sztratifikációval kapcsolatban kiemelte, hogy azt át kell gondolni annak érdekébe, hogy a vidéken élő paciensek orvosi ellátáshoz való joga is biztosítva legyen.

„Programunk a hatékonyságról, a kórházak fejlesztéséről és az ambuláns kezelések fejlesztéséről is szól” – tette hozzá.

Bárdos a vita során a szereplők közül az egyik legaktívabb fellépést tanúsította.

Hírdetés

Štefan Harabinra reagálva elmondta, hogy egyetértek annak kijelentésével, hogy elég nem lopni az országban, és lesz pénz mindenre. „Ugyanakkor az Ön szájából hallani mindezt, aki ha kellett, a kommunizmus, ha kellett, Vladimír Mečiar, majd Robert Fico alatt is aktív volt, abszurd. Ön rakta össze azokat az embereket, akiktől ma hangos a sajtó. Kočnert és társait. Ön társfelelőse a jelenlegi rendszernek” – mondta a korábbi igazságügyi miniszter és főbíró szemébe Bárdos.

Iskolaügy

Érsek – A kisiskolák megmentése a legfontosabb. „Ahol nincs pap és iskola, ott a falu elkezd leépülni” – jegyezte meg, majd a szakiskolák fontosságát hangsúlyozta. Emellett a főiskolák magas számát is csökkentené annak érdekében, hogy ne legyen kétes hírnevű és minőségű főiskola minden 50 ezer feletti nagyságú városban

A vegyespárti politikus a vegyes lakosságú magyar iskolákban megváltoztatná a szlovák nyelv oktatását, hogy azt az eddigiekkel ellentétben idegen nyelvként oktassák.

Bárdos Gyula – ennél a résznél magyar kollégáját osztotta ki. Mint elmondta, a Most-Híd a kormány tagjaként nagy hibát követett el, hogy az oktatásügyi tárcát az SNS-nek adta, akik tradicionálisan rosszul vezetik ezt a minisztériumot.

„Hiányzik a tartalmi reform, tenni kell az anyanyelv oktatás bővítéséért”

– mutatott rá.

A kedden elmaradt parlamenti ülésről

Érsek Árpád – „nem szerencsés, ami ma történt. Azért nem segítettük az ülés megnyitását, mert nem gondoljuk, hogy szerencsés 11 nappal a választások előtt 600-800 millió eurós hiányt okozni populista ígéretekkel. Senki nem egyeztetett velünk, ezért így döntöttünk” – hangzott el tőle a műsorban.

Közlekedésügyi miniszterként nem ért egyet például az SNS javaslatával, mely megszüntetné az autópálya használati díjat, ami éves szinten 70 millió euró kiesést jelent. Holott az autópálya-matrica egy napra eső része alig 0,16 eurócent.

Bárdos Gyula – Érsekre és a Most-Híd kétszínűségére reagálva azt mondta, hogy most ugyan mutathatja, hogy ellene van a választások előtti utolsó ülésnek, „de épp önöknek köszönhetően tehetett ez a koalíció, amit csak akart.

Igazságszolgáltatás

Bárdos – „a jogrend az emberekről szól, akik garantálják az abban foglalt elveket. Ha a választások után lecseréljük az embereket, változás lehet. Ne felejtsük, hogy a választások után új főügyészt is választunk.” Rámutatott arra is, hogy az előző főügyész, Dobroslav Trnka milyen kapcsolatot ápolt a maffiával.

Pártja javaslataként átlátható, nyilvános meghallgatásokon választaná ki az igazságügyi rendszer kulcsembereit.

Érsek – Szintén a fő tisztviselők parlamenti nyilvános szavazáson való kiválasztását szorgalmazta.

„Ha a bíróság működni fog, az emberek is hinni,”

– zárta.

A műsor végén 1-1 percben szólhatott mindenki a választóihoz. Ennek egyik felében mindketten magyarul is szóltak a tévénézőkhöz, és kérték a polgárokat, hogy vegyenek részt a választásokon.

Érsek azt hangsúlyozta, hogy a Most-Híd az együttműködés pártja, mely bent lesz a parlamentben. Szeretné, ha február 29-én a választók is értékelnék, amit a párt elért.

Bárdos elmondta, hogy azért fogtak össze, hogy a magyar közösség és a velük együtt élők bejussanak a parlamentbe és leváltsák ezt a kormányt.

„Mi vagyunk az egyedüli magyarok, akiknek koalíciós potenciálja van. Mi biztosan nem árulunk el senkit. Február 29-én válasszák a biztonságot, mert az önök szavazata nem veszik el. Mi ott leszünk a parlamentben, ott leszünk a kormányban és önökért fogunk dolgozni”

– fejtette ki üzenetét Bárdos Gyula.

A műsor itt visszanézhető:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »