Baráti tűzben a szocialisták

Baráti tűzben a szocialisták

Az MSZP-ben úgy látják: utópia, hogy egy új párt leválthatja a Fideszt.

Hivatalosan nem foglalkozik azzal az MSZP, hogy kilépett a DK-ból Kerék-Bárczy Szabolcs és az Együttből Pápa Levente. Ugyanakkor több forrásunk nem lepődött meg azon, hogy előbbi kiszivárogtatta: a DK lényegében bedarálná az MSZP-t. A tervezett középpárttal kapcsolatban azt mondták, utópia, hogy le tudná váltani a Fideszt.

Az MSZP a DK és az Együtt belügyének tekinti a történteket, azt semmiféle módon nem kívánja kommentálni – mondta a Magyar Időknek Nyakó István, a párt sajtófőnöke Pápa Levente és Kerék-Bárczy Szabolcs kilépésével kapcsolatban. Az MSZP-ből csak kevesen akartak nyilatkozni az új középpárt gondolatáról, valamint arról, hogy Gyurcsány Ferenc az MSZP-t szeretné első körben legyőzni.

– Több rendezvényen jártam, ahol hangos gondolkodás folyik arról, hogy miként lehetne az Orbánon túli világ és a baloldal egységét helyreállítani – nyilatkozta Steiner Pál. A szocialista politikus ugyanakkor megjegyezte: ha létrejön egy új párt, kizártnak tartja, hogy abba az MSZP betagozódna, ilyet nem hallott párton belül. Az MSZP alapító tagja hozzátette: azt szeretné, ha a szocialisták önállóan, a baloldal legerősebb pártjaként, esetleg a többi formációval összefogva képviseljék a baloldalt.

Más forrásunk arról beszélt: tanulságosak Kerék-Bárczy Szabolcs mondatai, azok az „ekézések, beszólások”, amelyek a Nyugati Fény blogon vagy más felületeken megjelennek. Ezek mind a DK elnökségének utasítására készülnek, miután láthatóan szinkronban vannak a gyurcsányi gondolkodással. Forrásunk úgy látja: baráti tűzbe került az MSZP, ami nagyon elgondolkodtató a jövőre nézve, ugyanakkor szerinte ettől élesen el kell választani a helyi DK- és a helyi MSZP-szervezetek viszonyát.

Több forrásunk is megerősítette: abban nem volt új elem, amit Kerék-Bárczy Szabolcs kiszivárogtatott. A Gyurcsány-pártnak alakulása óta az a célja, hogy a baloldal vezető pártjává váljon, de ezt az MSZP-ben senki sem tartja reálisnak. Hozzátették: a DK mindig azzal vádolja az MSZP-t, hogy nem akar nyerni, közben csak az érdekli őket, hogy legyőzzék az MSZP-t.

Az új párttal kapcsolatban egyelőre senki nem lát tisztán, mivel nem lehet tudni, hogy liberális lesz, baloldali vagy középpárt; a két kilépett politikus maximum a bizonytalanokra vagy az Együtt nem létező szavazóira számíthat.

Volt, aki megerősítette: amit a DK volt elnökségi tagja mondott, azt már régóta tudják. Gyurcsány többször elmondta, hogy csak az MSZP szavazóinak „lenyúlásával” lennének képesek nagyobb támogatottságot tudni maguk mögött, mindazok ellenére, hogy a DK-elnök folyamatosan összefogásról és nagy demokrata pártról beszél.

Kiemelték: az új politikai formáció létrejöttét mindenki kész tényként kezeli, ugyanakkor a DK már rájött arra, hogy az MSZP-t nem tudja ledarálni. Informátoraink szerint utópia, hogy egy új párt le tudná váltani a Fideszt, de arra jó, hogy a liberális média arról cikkezzen: itt vannak a tiszták, a jók, akik még nem szerepeltek le. Ez nem lesz más, mint a Bajnai-projekt 2.0, vagy éppen egy új MDF, liberális-jobbközép – tették hozzá. Miután szóba került, hogy a PM-s Karácsony Gergely is ehhez a formációhoz társul, erre több forrásunk úgy reagált: Karácsony már szétverte az LMP-t, a PM-et, és nyilván az új, úgymond középpártnak sem lesz vele szerencséje.

Az Együttből távozó Pápa Leventével kapcsolatban azt nyilatkozták lapunknak a baloldalon: akkorára fújták fel az ügyet, mintha maga a „pápa nyilatkozott volna”, mindazok ellenére, hogy egy háttérpolitikusról van szó, mert komolyabb ügyekben nem nagyon ismerte meg senki a nevét.

– Pápa Levente mintapéldája annak a silány magatartású embernek, aki abba a vályúba rondított bele, ahonnan eszik – fogalmazott egyik baloldali informátorunk.

Alelnököket választottak

A hét végén új választmányi alelnököket választott az MSZP Csillebércen. Hiller István választmányi elnök, az Országgyűlés alelnöke elmondta: a posztokra Balogh Béla, Barabás János, Dániel Mária Magdolna, Harangozó Gábor, Teleki László és Veres Gábor került. A párt parlamentjének számító testület fél óra alatt hozta meg a személyi döntéseket, majd a választmány aktuális témákat, a többi közt a népszavazás ügyét vitatta meg, valamint a 2018-as választás is szóba került.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »