Baráti figyelmeztetés

Baráti figyelmeztetés

Ha már komoly szerepet játszott a válság kirobbanásában, s fia révén közvetlenül is érintett Ukrajna fellendülésében, barátian üzent Kijevnek az amerikai alelnök. Joe Biden szavai első hallásra a reformokra serkentik az ukrán vezetést, nem kell azonban vájt fülűnek lenni ahhoz, hogy kihalljuk, Washington számára mindennél fontosabb Moszkva nyomás alatt tartása.

Tudjuk, amennyiben okot adnak rá, az Európai Unió feloldja az Oroszországgal szembeni szankciókat. Ha Ukrajna nem teljesíti a sokat ígért gazdasági, politikai reformokat, végignézheti, ahogy Moszkva felszabadul a szorítás alól. Minimum öt olyan uniós ország van, amelynek már régen elege van a szankciókból. Erről Joe Biden beszélt a Külkapcsolatok Tanácsa nevű tekintélyes külpolitikai kutatóintézet New York-i rendezvényén. Az amerikai alelnök figyelmeztette Petro Porosenko ukrán elnököt, figyeljen oda, ha kútba esik a minszki megállapodás, a kudarcért ne Ukrajna legyen a felelős. – Meg kell érteni, mindenki hajlik arra, hogy az áldozatot hibáztassa, ezért inkább szedjék össze magukat – tette hozzá, és elismerte, a válság kezdete óta heti két-három órát telefonál az ukrán vezetőkkel. – Van Európában egy erős ösztön, amely azt mondja: mielőtt (Porosenko) elnök lett, ez úgyis az oroszoké volt. Hát mi értelme ennek az egésznek? Minek tartatják fenn velünk a szankciókat? – magyarázta Biden. Az alelnök egy nappal korábban az ENSZ-ben találkozott Porosenkóval, akit sürgetett, teljesítsék az energiaiparban és az igazságügy területén ígért reformokat. Biden ugyanakkor nem zavartatta magát, és bejelentette, teljesültek a feltételek egy harmadik, az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott egymilliárd dolláros hitelgaranciára.

Biden szavait Moszkvában úgy értelmezték, hogy ezzel valójában nem Ukrajnának akart segíteni, hanem fenntartani a Moszkvára nehezedő nyomást. Mint a külügy szóvivője, Marija Zaharova fogalmazott, Washington csak azt akarja elérni, hogy ehhez az eszköz számára továbbra is fennmaradjon, s Kijev naponta háromszor elismételhesse a szankciók fenntartásának fontosságát. Mások szerint az alelnök a szankciókkal szemben növekvő európai elégedetlenségre figyelmeztetett, és a fenntartásukhoz együttműködési készséget kért Ukrajnától. De van olyan vélemény is, miszerint szavaival inkább már a szankciók feloldása miatti felelősséget akarta előre Kijevre hárítani.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »