Baráth Etele: aki hibázott, gyorsan perifériára szorult

Baráth Etele: aki hibázott, gyorsan perifériára szorult

Aztán vagy változtatott, vagy eltűnt a süllyesztőben – ecseteli a magyar kajak-kenu egészséges értékrend szerinti működését a szövetséget korábban 21 éven át irányító sportvezető. Baráth Etele nyolcvanéves.

Baráth Etele tizenkét évesen kezdett kajakozni, és azóta sem szakadt el a sportágtól – áll a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján közölt születésnapi interjúban. Az MKKSZ korábbi elnöke, az építész, kormánybiztos, országgyűlési képviselő és miniszter, az MKKSZ közgyűlésének és stratégiai bizottságának jelenlegi elnöke 80 éves lett.

A sportvezető felidézi, az 1954-es macroni világbajnokság csodás magyar eredményei hatására választotta tizenkét évesen a kajakot. 1992-ben először a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja lett, később elnöke, majd bekerült az MKKSZ elnökségébe. „Aztán 1995-ben a sportág elnöke lettem, és ebben a tisztségemben 21 éven át dolgoztam” – mondja az ünnepelt.

„A három fiamból kettő, az unokáim közül szintén kettő, és az egyikük még mindig csinálja, vagyis van harmadik generációs kajakosa is a családnak” – feleli a kérdésre, hogy az utódok közül hányan kajakoznak.

Hírdetés

A sikereket firtató kérdésre úgy felel, hogy neki az atlantai olimpia volt az első, folyamatosan érkeztek az eredmények, de két-három évente mindig jött egy nagyobb gödör.

„Bármilyen probléma merült fel, a sportág nem tért le a helyes útról. Akik hibáztak, azok gyorsan perifériára szorultak, és vagy változtattak, vagy eltűntek a süllyesztőben.

Ez is azt mutatja, hogy a kajak-kenu erkölcsei mindig az egészséges értékek mentén működtek.”

Úgy látja, robbanásszerűen fejlődik a kajak-kenu. „Megjelent a valódi kapcsolat a sportág és a szabadidősport között – mondja Baráth Etele. – A társadalmi bázis minden eddiginél erősebb, átevezések, beevezések, SUP-sorozatok zajlanak, több ezer gyerek jár vízitúrázni évente. Ráadásul beindult a regionális együttműködéseken alapuló fejlődés, létrejött számtalan korszerű létesítmény, így a klubok is elindultak abba az irányba, hogy hosszútávon önfenntartó legyen a működésük. Ami az elmúlt években történt, az minden eddiginél beágyazottabbá tette a sportágat.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »