Baranyi Krisztina: Lázár Jánosig nem, csak az államtitkárig jutottam

Baranyi Krisztina: Lázár Jánosig nem, csak az államtitkárig jutottam

A Ferencváros polgármestere indulni kíván a 2024-es önkormányzati választáson. Ha az ellenzéki pártok nem támogatják, előválasztás lesz – nyilatkozta. Arról is beszélt, hogy sok, a kormányzatnak fontos projekt indult a kerületében.

Baranyi Krisztina úgy véli, a pártok már elkezdtek készülődni a 2024-es önkormányzati választásra, amivel szerinte a legborzasztóbb dolog, ami történhetett, az az, hogy egy időben tartják az európai parlamenti választásokkal. „Hogy pontosan milyen felállása lesz a pártoknak, egyelőre nem tudom, nem vagyok párttag” – fogalmazott a Telexnek. Mindenesetre jelezte, indulni kíván. „Amennyiben úgy döntenek a pártok, hogy nem támogatnak, akkor nyilván újra előválasztás fog dönteni” – tette hozzá.

Az interjúban szó esett arról is, hogy néhány hete az ATV műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok kérdésre. A ferencvárosi polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta: láthatóan fáj a kormányoldalnak az ügy, és bár folyamatosan kapja a fenyegetéseket, úgy érzi, haszna volt az akciójának.

Arról is beszélt, hogy számára is érdekes volt látni, milyen fontos állami-kormányzati érdekek, beruházások vannak a kerületében. „Amikor átvettük az önkormányzat vezetését, szinte naponta jöttek hozzánk kormányzati beruházásokkal kapcsolatban, akkor észleltem, hogy

Hírdetés

»te jó Isten«, a budapesti nagyberuházások legalább 70 százaléka ebben a kerületben van.

És hogy sok, a miniszterelnöknek fontos kormányzati projektet kezdtek el itt korábban előkészíteni, amiket nekem tovább kellene vinnem” – fejtette ki.

Az atlétikai stadionról – a kormányzattal kötött – alkuval kapcsolatban elmondta: a stadion épületében lesz egy 100 fős sportóvoda, illetve lesz a parkhoz tartozó infrastruktúra, egy játszótér, és a Vituki Strand visszaépítése. „Ami ezeknél kézzelfoghatóbb, az a hatemeletes szakrendelő épület, amit most építünk, és a jövő héten lesz az alapkőletétele” – tette hozzá Baranyi Krisztina, megjegyezve: ez egy 5,6 milliárdos beruházás, amin felül még 1 milliárd 260 millió forintot kaptak két önkormányzati lakóház rehabilitációjára. Állítása szerint

ütemterv szerint halad minden.

A fővárosi beruházások lelassításáról szóló hírekkel kapcsolatban kifejtette: próbált személyes egyeztetést kezdeményezni Lázár János illetékes tárcavezetővel, de csak az államtitkárig jutott. Elmondásuk szerint a fővárosi nagyberuházások folytatásáról, szüneteltetéséről, vagy teljes leállításáról csak

jövő év júniusában lesz végső döntés.

„Akkorra tudják megmondani, hogy mondjuk a HÉV-beruházás, a híd, az 5-ös metró megvalósul-e. Ha igen, mikor, mennyit csúszik” – sorolta.

Az 5-ös metrót illetően elmondta: minden azon múlik, hogy mennyi uniós forrást kap Magyarország, és ehhez kapcsolódik például a Boráros tér teljes felújítása is, amihez nem tudnak, és nem is akarnak hozzányúlni a metróépítés elkezdése előtt.

A Ferencvárost érintő parkolási reformmal kapcsolatban emlékeztetett: momentán kétezer forint az éves díja, ami az adminisztratív költségeket sem fedezi. Ő évi 12 ezer forintot javasolt, de azt leszavazta a kerületi közgyűlés. Még a kompromisszumos 6000 forintos javaslatot sem fogadták el – tette hozzá a polgármester, aki szerint a helyi politikusok nagyon félnek attól, nehogy beleilleszkedjen az „autósüldözés narratívába”. A P+R parkolók kialakításával kapcsolatban azt mondta: ez megint egy olyan probléma, amiben a Fővárosi Önkormányzat az illetékes. „Tehetünk rá természetesen javaslatokat, de erről sem én döntök.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »