Bár egy évig nem kérvényezheti újra, akitől megvonták a szociális segélyt, akad, aki a medve miatt utasítja el a munkát

Bár egy évig nem kérvényezheti újra, akitől megvonták a szociális segélyt, akad, aki a medve miatt utasítja el a munkát

Van, aki a vidéki utcákon kóricáló medvékre hivatkozva utasítja el a felkínált munkalehetőséget. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy hatályba lépett már az a törvény, hogy akitől megvonják a szociális segélyt, az egy évig nem kérvényezheti újra az állami juttatást.
Ugyan a hét elején életbe lépett a szociális segély odaítélésének feltételeit szigorító, 192/2018-as számú törvény, a segélyezettek azonban még mindig a kiskapukban bíznak. Amint arról korábban beszámoltunk, a jogszabály értelmében nem kaphatja meg a támogatást, aki visszautasítja a felajánlott munkalehetőséget, vagy nem vesz részt a munkaerő-elhelyező ügynökségek képzésein, programjain. Ez valójában eddig is így volt, ám a módosítás legfontosabb eleme, hogy

aki elveszíti a szociális segélyt, csak 12 hónap után kérvényezheti azt újra,

míg eddig egy hónap után a munkanélküli már kérvényezhette, hogy visszavegyék a nyilvántartásba, és újra megkapta a segélyt.

Mint Kelemen Tibor, a  Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján rámutatott,  ezt drasztikus változást jelent, hiszen már nincs lehetőség arra, hogy egy hónap múlva újra megkapják a segélyt, azt egy teljes évre elveszítik,

ez ösztönző lehet arra, hogy inkább munkát keressenek azok, akik eddig segélyből éltek.

Hírdetés

Az igazgató beszélt arról is, hogy már a törvény július végi megjelenése óta folyamatosan tájékoztatják az érintetteket a módosításról, ám ők eddig még nem vették komolyan.

„Megszokták, hogy mindig vannak kibúvók, kiskapuk, abban bíznak, hogy most is lesz. Pedig ezúttal nincs mentség, aki nyomós indok nélkül visszautasít egy felkínált állást, képzési lehetőséget, az egy évre elveszíti a támogatást. Ez a törvény jelenti a normalitást” – szögezte le a szakember. Hozzátette, gyakran előfordul, hogy segélyezettek egy-két hónapra külföldön vállalnak idénymunkát, azzal annyi pénzt keresnek, hogy kihúzzák a telet, és amikor hazajönnek, újra nyilvántartásba vetetik magukat, kérik a segélyt. Erre most már nem lesz lehetőség, aki két hónapig nem jelentkezik az ügynökségnél, elveszíti a jogosultságot, és már csak egy év múlva kaphatja meg azt újra.

Kelemen Tibor tapasztalatai szerint különben általában a vidéken élők utasítják vissza a felajánlott munkalehetőséget, arra hivatkozva, hogy nem tudják megoldani az ingázást. A cégek erre is fel vannak készülve, felajánlják, hogy megtérítik az utazás költségeit, sőt ha nincs tömegközlekedés, akkor gyakran még buszt is biztosítanak. Ám még ez sem elég meggyőző, az utóbbi időben a medveveszélyre hivatkozva is visszautasítják az állást – avatott be a részletekbe az igazgató. Mint ecsetelte,

egyre többen érvelnek azzal, hogy ha a délutáni műszak után este későn érnek haza, attól félnek, hogy a faluban, a kivilágítatlan utcákon medvével találkoznak.

„Elsősorban a nők hivatkoznak erre, azt mondják félnek a nagyvadtól, bonyolult az ingázás, este későn kellene várnia őket a busznál a férjük, így inkább otthon maradnak. Ez nyomós indok, sok esetben el is fogadjuk, de ha valaki sorozatosan, mindenféle kibúvókra hivatkozva nem vállalja a munkát, kénytelenek vagyunk törölni a nyilvántartásból, és ezzel elveszíti a segélyt” – hangsúlyozta Kelemen.

Beszámolt egyúttal arról is, hogy szeptemberben Kovászna megyében nyolcvan személytől vonták meg a segélyt, mert visszautasította a felkínált állásajánlatot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »